Vafler til frokost, lunsj, middag og kvelds.

Alle hjerter banker,alle hjerter banker, vaffelhjerter banker ei……….

image

Vafler kan lages finere eller enklere etter hvor mye fløte eller egg vi har i dem og hva slags mel vi bruker. I vafler kan vi også ha rester av grøt, suppe, hvit saus eller vaniljesaus o.l
En kan beregne 7-8 dl mel pr. l væske, og mindre mengde mel hvis det er egg i røren.

image

Det er mange forskjellige oppskrifter på vafler.
Her har jeg tenkt å gjengi noen.

Hverdagsvafler:
2 egg
1/4 ts salt
2 ss sukker
4 dl kefir /kulturmelk
2 dl hvetemel
1 ts kardemomme

Vafler med byggmel :
6 dl byggmel
2 dl hvetemel
1 ts salt
4 ss sukker
2 1/2 ss margarin
1-2 egg
1 l sur melk
1 ts bakepulver

Vafler med grovt mel :
2 egg
4 dl Kefir
2 1/2 dl sammalt hvete, grov eller fin
1/2 ts salt

Vafler med havregryn :
4 dl havregryn ( la havregrynene svelle i melken i minst en time)
3 dl kefir eller kulturmelk
3 dl lettmelk
1-2 egg
3 ss smeltet smør
1 ss sukker
1/2 ts salt
2 ss hvetemel
1/2 ts natron

image

Fløtevafler: (3-5 jern)
175 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 1/2 dl kremfløte
2 egg
1 dl vann
60 g smør eller margarin

Eller denne oppskriften på fløtevafler:
4 dl hvetemel
1/2 ts salt
5 dl kremfløte eller rømme
1 ss vann

Eggevafler:
2 egg
2 ss farin
Piskes til eggedosis
4 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 dl vann
4 dl melk (søt,sur eller fløtemelk)
3-4 ss smeltet smør
1 ss sitronsaft
1 ts revet sitronskall
Eller 1/2 ts kardemomme

image

Vafler med grøtrester :
Ca 1/2 l grøt
6-8 dl hvetemel
1 ts salt
4 ss sukker
2 1/2 ss margarin
1-2 egg
1/2 l sur eller søt melk
1 ts bakepulver

Potetvafler:
250 g kokte,malte poteter
1/3 l melk
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
60 g smør eller margarin
2 dl kaldt vann

Vaffelkaker :
4 eggeplommer
250 g sukker
250 g margarin
500 g potetmel
3 ts bakepulver
4 stivpiskede eggehviter

Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis, tilsett smeltet smør, potetmel, bakepulver og de stive hvitere. Legg 2 ss røre i godt smurt vaffeljern og stek vaffelkakene leseglede. Oppbevares i kakebok som vanlige småkaker.

image

Vi kan ha syltetøy på vaflene eller bær og rømme eller vispet krem, vaniljekesam eller vaniljekrem, fruktyogurt er også godt til.  Brunost, hvitost eller honning og sirup. Is er fint tilbehør. Og hvorfor ikke prøve noe salt til som f.eks pølse med vaffel. Eller en stuing.

image

Her kommer oppskriften på sjampinjongstuing:
2 bokser sjampinjonger( a 200 g)
3 dl fløte (20%)
1 dl fløte (35%)
Salt
Hvit pepper
Varm 2 dl av kaffefløten og legg i soppen. Kok opp uten lokk. Spe av og til med resten av kaffefløten. Krydre forsiktig med salt og pepper, og spe med kremfløten. La fløten koke langsomt inn til stuingen er tykk og blank og har utpreget soppsmak.

image

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.