19. Januar.

image

Vinteren fortsetter her på Eidsvoll.  -23 grader i dag morges også. Litt kaldt til å være formye ute. Men,  dette varer jo ikke evig,  de har spådd mildvær mot helgen. Og det er også synd, for vi har jo ikke lyst på snøslaps heller. Perfekt nå hadde vært -5 grader, i et par måneder.  Så hadde det vært fint å være ute og gått på ski. Men,  været får vi ikke bestemt over.

image

Viste du at dagen i dag i 1736:  Den skotske fysiker og oppfinner av dampmaskinen,  James Watt, ble født.

image

1809: Den amerikanske forfatter Edgar Allan Poe ble født. Han hylles gjerne som “detektivfortellingens far”.

image

1839: Den franske maler Paul Cezanne ble født. Han har hatt stor betydning for utviklingen av det moderne maleri.

image

1903: Billedhuggeren Dyre Vaa ble født. Han er bl.a kjent for “Myllarguten” og Holbergmonumentet.

image

1938: Forfatteren Anne Karin Elstad ble født. Hun er blant annet kjent for “Folket på Inngang”, og er prisbelønnet en rekke ganger.

image

1962: Hans Jacob Ustvedt ble utnevnt til kringkastingsskjef.

image

Dagen er tilminne om St. Henrik,  som var biskop i Uppsala. Henrik fulgte pave Adrian 4. til Norge og Sverige. Han fulgte også Kong Erik 9. til Finnland,  hvor han ble drept i år 1157, St. Henrik er Finlands apostel.

image

I Norge var dette første tingdag med egne regler. Det måtte ikke bæres frem sterk drikke til tings, og det skulle også utvises måtehold med hensyn til mat munngodt. Tinget skulle aktes mer enn mat og drikke. På tinge skulle herolden opplyse om hvor mange som var tatt av dage de siste 12 månedene, og ellers gi beskjed om utvikling og vekst i byen.

image

Dagens visdomsord: Krev ikke for høye renter av lykken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.