9. Juni.

image

Kjempemye å finne på hjemme når det er sommer. Mens Bestemor luker ugress. Og hjelpe Bestemor er også gøy, som å vaske krukkene hennes etter bruk. Vi har jo en arbeidskar i huset.

image

Visste du at dagen i dag i 68: Den romerske keiser Nero begikk selvmord da det brøt ut opprør etter hans brutale forfølgelser av de kristne.
1905: Det norske oroligsflagget ble heist på skip og festninger, og en norsk værstasjon ble opprettet på Spitsbergen
1948: Kong Haakon ble overrasket kongeskipet “Norge”, som var gitt av det norske folk ved innsamling til kongens 75-årsdag 3. august 1947.

image

1966: Oljeletingen startet ved at ESSO fikk tillatelse til å starte boring i Nordsjøen.
1971: Statsminister Trygve Bratteli åpnet Ekofisk-feltet i Nordsjøen ombord på oljeplattformen “Gulftide”.  Dette var Norges første oljekilde på havet.

image

Columbamesse.
Dagen er tilminne om Columba den hellige (521-597), som er skytshelgen for irske diktere. Columba var en irsk Munk og ble dyrket som en hellig mann i det meste av Europa,  og spesielt på Island og i Bjørvin bispedømme. På folkemunne ble navnet omgjort til Kolbjørn. Hans minnedag er avmerket på den norske primstaven.

image

Dagen ble også kalt Kolbjørn med laksen. Dette var etter tradisjonen den dagen da laksen begynte sin ferd oppover norske elver for å ta seg frem til gyteplassene. Og det innebar at sommeren både på Vestlandet og nordpå nå var definitivt kommet. Laksen hadde mye å fortelle. Var den fet og rund, ble det et godt år for alle, men hvis den var mager og lang, kunne det ventes et magert år langs kysten. Hvis fisken blødde mye når den ble slaktet,  ville det snart bli regn og torden.
image

Dagens visdomsord: Når menneskene er frie og gjør hva de vil, gjør de vanligvis det alle andre gjør.
(Eric Hoffer)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *