30. Juli. 

Visste du at dagen i dag i 1816: Politikeren og sakføreren Johan Sverdrup ble født. Han gjennomførte mange viktige reformer i demokratiske regjering. 

1914: Trygve Gran foretok den første flygningen over Nordsjøen,  fra Skottland til Jæren,  i et fly av typen Ble’riot. 

1934: Dr. Kurt von Schuschnigg ble utnevnt til ny statsminister i Østerrike. 

1948: Britisk lov om statsborgerskap ga samveldeborgere status som britiske borgere. 

1960: Den nye høyfjellsveien mellom Sauda og Røldal ble åpnet av statsråd Trygve Bratteli. 

1966: England vant VM i fotball på hjemmebane. 

Dagen er tilminne om den hellige Abdon og Sennen som var to persere som gravla kristne martyrer. For dette ble de arrestert,  brakt til Roma og ført for keiser Decius eller Diokletian som ville tvinge dem til å ofre til de romerske guder. Da de nektet ble de ført til Colosseum for å kastes for villdyrene,  men sagnet sier at bjørnene og løvene ikke skadet dem. Derfor ble de kuttet i biter av gladiatorer. Dette skal ha skjedd enten år 250 eller 303.

Denne dagen gikk gjerne startskuddet for høstfisket av laks, ørret, sild og ål. Først etter Olsok var silda blitt så fet at det var umaken verdt å fange den, men hvis det hadde vært nordavind på Olsok og i dag,  ville ikke silda gå i garna. 

I dag var det ikke lenger gressmak på kjøttet. Både okser og bukker kunne nå slaktes og spises. 

Fra gammelt av het det seg også at hvis Olsok og denne dagen var våt, så ville bonden høste med gråt. Natten mellom Olsok og 30. Juli var ellers en “Jærnatt”. Det var risiko for frost, som kunne gjøre stor skade på kornet. Tre andre netter kunne føre til det samme. Det var natt til 10. August og natt til 24. Og 28. August. 

Dagens visdomsord: Den som først griper til vold, viser at han ikke har flere argumenter. 

( ordspråk) 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *