Tantes rosintopper.

Denne oppskriften gir Ca. 40 stk.

6 dl hvetemel

250 g smør

1 1/2 dl sukker

1 ts vaniljesukker

1 lite egg

1 1/2 dl rosiner

Ha mel, smør, sukker og vaniljesukker i foodprocesser og kjør til det smuldret. Tilsett egget og kjør maskinen så lenge at det blir en deig. Ta den opp på benken og bland i rosinene. Sett deigen kaldt en stund.

Form til valnøttstore kuler og sett dem på bakepapir. Stek kakene midt i ovnen ved 200° i 8-10 min.

Avkjøles på rist.

Farsdag og Prøysenhuset.

I dag har vi kost oss i mange timer inne på Prøysenhuset.

Selv om det var regn, mørkt og ikke noe hyggelig å være ute. Var det varmt og hyggelig her.

Her var det et veldig fint kakebord som vi kunne forsyne oss fra. Kjempegode kaker.

Dessert også, etter middagen. Jeg var såååå mett, kjempegod elglapskaus med tyttebær og flatbrød. Kommer til å tenke lenge på den gode maten vi fikk.

Så fikk vi med gjevne mellomrom fin Prøysen sang, de var veldig flinke. Og så koselig, fikk helt julestemning i dag.

Og dra på Prøysenhuset kan virkelig anbefales. Det var noe for en hver alder. Vi var tre generasjoner og koste oss alle.

Mange forskjellige aktiviteter for barna, kinosal, bibliotek, hobbyrom og snekker rom.

Det ble produsert mye fint her i dag, trebåter, fuglekasser etc.

Biblioteket.

Kinosalen.

Butikk var det også der, om du har lyst på sangbok med Alf Prøysen sine sanger eller hjemmelagede julesmåkaker til jul, så kunne du kjøpe det her.

Ikke trodde vi at det var så mange som ville besøke Prøysenhuset på en sur, regntung høstdag. Men, det var det, fullt hus var det.

Nå før jul er det program hver helg framover, de har konserter med kjente som eks. Angelina Jordan og Eldar Vågan. Teater og kanefart.

Alf Prøysen, barndomsminner.

Gresskarkake.

Vi har feiret litt Halloween og i den forbindelse hulet vi ut et par gresskar.

Og jeg satt igjen med innmaten, plukket ut gresskar kjernene som jeg vasket og la til tørk på et kjøkkenpapir. Resten av gresskar kjøttet laget jeg langpanne kake av.

Gresskarkjerner.

Og her kommer oppskriften:

Jeg brukte stor ovns langpanne, dekket den med bakepapir og smurte den .

600 g hvetemel

4 ts bakepulver

500 g lyst brunt sukker

2 ts malt kanel

2 ts malt ingefær

1 ts malt muskatnøtt

Og 1/2 ts malt nellik

4 ts natron

1 ts salt

8 egg

400 g smeltet smør

Revet skal av 2 appelsiner

900 g revet gresskar

GLASUR:

400 g kremost naturell

150 g mykt/romtemperert smør

300 g melis

Kakepynt

Ha alt det tørre i en bolle, sikt gjerne hvetemelet. Ha i smeltet avkjølt smør og sammenvispet egg. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin. Ha så i appelsinskall og gresskar innmaten.

Ha røren over i langpannen, stekes i 180 C , ca 30 – 40 min. ( sjekk med kakepinne)

Avkjøl kaken og lag glasur.

Glasuren lages ved å sikte melis i en bolle med mykt smør og kremost, pisk det i sammen til en klumpfri glasur og smør på kaken. Strø evnt. Noe kakepynt på tilslutt.

Veldig saftig god kake til Halloween.

Vinteren i anmarsj.

-2 grader og nysnø. Ikke mye men litt puddersnø i dag. En liten påminnelse på at vinteren er på veg.

Til helgen skal vi skru klokka 1 time tilbake igjen. Da begynner vinnertiden også. 60 dager igjen til julaften. Ja, tiden går fort, snart kan vi så frø og glede oss til det spirer i krukkene og sola varmer på nesa igjen. Årets rundgang.

Tre gode formkaker av samme deig.

Grunndeig:

7 egg

7 dl sukker

7 ts bakepulver

175 g smør/Eller margarin

3 1/2 dl melk

9 1/2 dl hvetemel

Smakstilsetninger:

Kake1:

1 ts kanel

1 ts nellik

Kake 2:

1 ss vaniljesukker

3 ss kakao

1 ss sterk kaffe

Kake 3:

2 ss karve eller anis eller revet skall av 1 sitron.

Sett ovnen på 175 grader. Smør og strø 3 former på ca. 1 1/2 liter.

Det går akuratt i ovnen på en gang.

Visp egg og sukker luftig. Bland mel og bakepulver og rør dette i eggeblandingen. Smelt smøret, bland det med melken og slå det i røren. Bland akt til en gjevn røre. Del deigen i tre.

Velg så de smakstilsetningene som du liker, og rør det i de respektive deigen. Hell så deigen i formene og stek kakene ved 175 grader ca. 45 – 55 minutter.

Prøv med en kaldnål om kakene er ferdige.

Dette er fine kaker å fryse ned og som tiner raskt.

Kjeks med Yogi Tea.

Jeg har brukt denne oppskriften som Sunkost delte ut før jul et år.

Tenkte at kan man bruke Classic, kan man sikkert også bruke juleteen til Yogi Tea. Så jeg lagde 2 deiger, 1 av hver smak.

Innholdet av 4 teposer skal brukes, og da må man sile den. Jeg puttet så det resterende i en mortel for å knuse, men må innrømme at jeg fikk en rest som jeg ikke brukte.

Her kommer oppskriften:

300 g hvetemel

50 g melis

1 klype salt

Inneholdet av 4 teposer, Yogi Tea.

200 g smør

Pyntes med perlesukker.

Kna sammen temperert smør, salt og den siktede teen fra teposene. Tilsett melet og kna til en glatt deig. Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i minst en halv time i kjøleskapet.

Forvarm ovnen til 160 °C. Rull ut deigen og del den opp i 4 mm tykke skiver. Trykk ut kjeksene i den formen du vil bruke og legg de på stekeplate dekket med bakepapir. Stekes ved 160 °C ( ca. 6 – 8 min) til de er gyllenbrune. Trykk de varme kjeksene i perlesukker og la de avkjøle seg. Holdbarhet i lukket boks i 3 – 4 uker.

Her er den ene deigen min.

Jeg brukte bare et glass til å trykke ut kjeksen med.

Jeg la de på hodet i perlesukker før jeg stekte de, det gikk også fint.

Det gikk fint ann å bruke begge de to te typene i deigen.

Garasjebyggingen går sin gang.

Jeg har skrevet mange ganger om garasjen vi driver å bygger. Alt har vi gjort selv.

Nå begynner det å ordne seg. Denne helgen har det vært isolasjon og gipsplater uten på, inne i garasjen.

Det har blitt skilt av et loft, så vi kan få lagring der. Innkjøpt loft trapp, som har kommet på plass.

Ikke så lett å montere gipsplater i taket.

Her blir det både lagringsplass og lunt og godt inne i garasjen.

Trappa må testes, og den funket. ?

Titt deg.

Dobbel garasje med bod på siden. Garasje porter er bestilt, tar litt tid å få.

Baksiden og litt på kortveggen har fått kjærebeis, det gjorde jeg forige helg. Da gikk jeg tom for beis. Men, nå er det for kaldt å beise.



Vår lille private oase i skogen.

Her har vi det stille og fredelig, vi hører kun fuglenes sang og våre egene lyder.

Er ikke dette morsomt da?

Her skriver vi 20. Oktober, vi har hatt kuldegrader om natta og må skrape is på bil vinduene. Vi har til og med hatt snø.

Og her har jeg fremdeles litt minne av sommeren. Denne står og blomstrer like fint enda.

Flere fine farger har den. Den står nemlig i den nye vinterhagen vår. Og der står den nok lunt foreløpig, selv om det er litt kaldt her også om natten.

Har også spart igjen et par tomatplanter.

Lewi Bergerud Trio.

Det var masse folk på Medlien Gård som ville ha med seg intimkonserten fredagskveld. God stemning, koselige arrangementer.

Her henger Halvor på veggen bilder på rad. Men morsomme utsagn.

Marianne, vertinna selv, ønsket velkommen og sang 2 sanger akkompagnert av Robert Øverby Bagstad.

Hans Christian Medlien framførte så sine egne dikt, som han hadde sitti aleine dagene før og skrevet på hytta på Sjusjøen.

Så var det en liten pause før hovedatraksjonen skulle på scenen.

Jon Anders Narum, Lewi Bergerud og Miriam Våga – utgjør Lewi Bergerud Trio.

Begge disse gutta er med i Urbane Totninger, Miriam er kusina til Lewi.

Jon Anders Narum er fra en kjent musikkerfamilie og en dyktig gitarist.

Toten fyren Lewi er en dyktig musikker med en veldig god sangstemme. Og han har vi sett i mange settinger.

Miriam Våga har en ren og fin stemme, har lang fartstid som sanger.

Her synger Lewi, Miriam og Marianne i sammen. Stemningen var på topp og vi koste oss alle sammen.

Vi tok noen små filmsnutter som kommer her:

Marianne synger med Lewi’s trio

Lewi’s trio

Medlien gård.

Her har det vært gårdsdrift i lang tid tilbake med samme familien. 6 generasjoner. Og veldig mange Hans ‘ er.

Dagens Hans har gått fra gårdsbruk til – ja, til ????

Her på Medlien gård er det i dag, forundring og fantasi.

Hans Christian Medlien har skapt sin egen verden på Medlien Gård i Moelv, nærmere bestemt Fløtlia.

Oppe på låven, har han laget sitt egent kunstgalleri. Galleri Buen.

Fra taket henger en kjent person.

Man må tenke for å forstå. Jeg må ha de forklart. Alt for dypt for mitt enkle hode. Men, Hans Christian forklarer gjerne.

Halvor er det nye på kunstfronten. Ønsker du å lese mer om han kan du gå inn på U8.no eller trykke på knappen U8 lenger ned til høyre på siden her. Eller – hcmedlien.no – .

Du kan også kjøpe en Halvor, fine julegaver.

Jordkloden – Tell Us – står ute på gårdsplassen og lyser om kvelden. Måtte ta et bilde av den.

Og her har jeg tatt bilde av tårnet i kveldlys.

Grunnen til at jeg var her på Medlien Gård, var et arrangement som datteren Marianne står for ( www.mariannesfriminutt.no ) som jeg må skrive om litt seinere.