Peanøttstenger.

Det blir ca. 10 stk.

100 g peanøttsmør

1 dl Sukrin

1/4 ts salt

2 dl mandelmel 

1 dl sesamfrø 

Bland peanøttsmør og Sukrin godt. Bland sammen salt og mandelmel og rør deretter ned dette i smørblandingen ( hvis det blir tørt, tilsett litt vann til deigen).

Lagg stenger av deigen og rull dem i sesamfrø.

Stek dem i ovnen på 175 grader i 10 – 15 minutter. 

Avletter.

Jeg har ikke avlettejern, men bruker krumkakejern. Disse er lette å lage og en gammel kulturarv. Oppskriften har gått i generasjoner. 

1 liter fløte

1 liter vann

500 g hvetemel

Fremgangsmåte: Hell fløte og vann i en bolle. Sikt deretter hvetemel  i væsken – og rør om til en jevn røre.

Stekes i jern som må være varmt. Avletten skal være gyllen i fargen, tynn og sprø i konsistens. 

Smaker nydelig som tilbehør til dessert, eller til kaffen. 

Sjokoladekjeks med havre.

Ca. 30 – 40 stk.

2,5 dl mel

5 dl havregryn

1/2 ts steviapulver

1 ts natron

0,5 dl kakaopulver

1 ts malt kanel 

2,5 dk varmt vann

1,24 dl solsikkeolje 

2 ts vaniljeessens 

Bland mel, havregryn, stevia, natron, kakao, kanel og en klype salt i en stor bolle. Bland varmt vann, solsikkeolje og vaniljeessens i en mugge og hell blandingen over de tørre ingrediensene. 

Rør til blandingen henger sammen. Rull deigen i større kuler og legge dem på en smurt stekeplate. Trykk kulene flate med håndflaten. Bakes i stekeovnen på 190 °, ca. 10 – 13 minutter.

Flatbakkels.

For meg er jo julebaksten i gang. Og nå har jeg stekt i kromkakejern noe som heter flatbakkels.

Og her kommer oppskriften:

1 egg

4 ss sukker 

Vispes lett sammen. 

3 dl kremfløte

3 ss seterrømme 

Piskes godt sammen men ikke til krem. Slå i 1 liter med vann og visp inn 600 g siktet hvetemel.  Smelt 6 ss smør og ha i til slutt. 

Så stekes røren i krumkakejern.

Lefse med semuljegryn.

I forrige uke da vi bakte lefser, bakte vi også denne lefsa her. Jeg har aldrig funnet denne oppskriften noen annen sted, så tror ikke den er så kjent. Jeg fikk oppskriften av ei bondedame fra Soknedalen for 30 år siden. Hun bare sa den og jeg noterte ned selv. For vi fikk servert slike lefser da i et juleselskap og jeg likte de så godt. Men, nå deler jeg den med dere.

2 liter melk

1/2 kg semuljegryn 

200 gr. Smør

Litt sukker eller sirup

Kokes til grøt og avkjøles.

Jeg koker alltid grøten dagen før.

Så blander jeg inn 6 ts hjortetakksalt ( hornsalt) i grøten og litt mel til utbaking.

Når de er ferdigstekte og avkjølt, smører jeg meierismør på lefsa og strør sukker og kanel på legger de dobbelt. Skjærer de i snipper og fryser de ned med matpapir i mellom i passe posjoner i en brødpose. Klare til bruk.

Potetlefser.

Her om dagen hadde min datter og jeg potetlefse baking til jul. Det tok oss hele dagen og bake og steke de. Vi lagde av 8 kg Beate poteter. Det var kanskje i overkant mye på en gang, men vi skulle jo dele på 2 familier. Så vi tenkte vi måtte lage litt.

Forberedelsene gjorde jeg dagen før. Finne fram alt utstyret en må bruke. Som takke, kjevle, 2 stk lefsepinner bomullshånklær, laken etc. Så må potetene kokes og skrelles mens de enda er varme, og så kværnes i en kjøttkvern, før de ble satt kaldt til dagen etter. 

Så tok vi 1 kilo beatepoteter masse som var kvernet og hadde i en stor neve rugmel og 1 stor neve hvetemel + 1 ts salt. Blandet alt godt til en pølse som vi delte opp i 8 – 10 emner.

Jeg pleier å legge slik tykk skuffeplast som man kjøper på Ikea på benken før jeg strør mel på og kjevler ut tynne runde lefse emner. Så er det lurt å ha en nylon strømpe på kjevle. Alt dette for å unngå at deigen kliner seg fast.

Kjevl med løs hånd, og hjelp til med litt mel. For å flytte lefsa fra bakeområde til takka, bruk en av lefsepinnene. Den andre lefsepinnen snur du med på takka.

Når lefsen er ferdigstekt, brettes den i 2 og legges under noe bomullsklede for å kjølne ned.

Husk å koste av litt mel av takka underveis med en smørkost.

Det er hyggelig å være 2 når man lager lefser. En baker og en steker. 

Brunkager fra DR.DK/MAD

I år har det gått et program på NRK,  hvor en dame har baket fra et Slotts kjøkken. Der så jeg en interessant oppskrift jeg fikk lyst å bake. Antakeligvis er det et danskt program, for oppskriften er å finne på DR.DK/MAD
“Brunkager er en skjønn klassisker til julen, ” står det. Man må gjerne bake oppskriften flere ganger,  for man kan godt bli avhengig!

image

Så da måtte jeg prøve denne danske julekake. Den minnet meg litt om våre pepperkaker. Bare at vi har ikke i hele skollete mandler eller pictaciekjerner og syltete appelsiner i terninger. Så når alle ingrediensene var eltet i sammen ble deigen presset oppi en form 18×18 cm. Og skulle stå kaldt til neste dag.

image

Så skjæres den opp i 5 lange strimler som igjen en skjærer tynne skiver av og legges på bakepapir og stekes i ovnen. Det var veldig fort gjort dag 2.
Gode ble de, morsomt med noe nytt.

image

image

Ønsker du å bake disse finner du oppskriften inne på DR.DK/ MAD

Fru Aals kaker.

image

2 eggeplommer
2 ss kremfløte
150 g sukker
Visp dette godt sammen.
Tilsett 250 g romtemperert margarin og ca 350 g hvetemel vekselvis. Arbeid deigen raskt sammen, dekk deigen til og sett den kjølig i minst 1 time.

100 g skåldede mandler, mal mandlene på kvern. Tilsett 75 g sukker og 2 eggehviter og bland til en jevn masse.

image

Kjevle deigen tynt ut på et melet bakebord. Stikk ut små runde kaker, ca 3-4 cm i diameter. Bruk et lite glass eller utstikker. Legg de etterhvert over på en bakeplate kledd med bakepapir.
Legg en liten topp med mandelmassen midt på hver kake..

image

Stek kakene ved 200 grader på rille nr 2 i 8-10 min. Avkjøl kakene på rist.

image

Havregrynskonfekt.

(Punsjeboller)
125 g havregryn (4 dl)
100 g melis
25 g kakao (ca 1/2 dl)
100 g smør
Et par dråper mandelessens
1 ss sterk kaffe
Pynt: perlesukker

image

Bland havregryn, melis og kakao i en bolle.  Tilsett smeltet smør, et par dråper mandelessens og kaffe og elt det godt sammen.

image

Trill ut massen til ca.60 små kuler og rull dem i perlesukker.  Sett kulene kaldt i minst 1 time før de spises.

image

Oppbevar kulene i boks eller eske med tett lokk på et kjølig sted.  Kulene bør ikke oppbevares for lenge , da blir de harske.

Havregrynstopper.

image

150 g smør eller margarin
60 g havregryn (2 dl)
120 g hvetemel (2 dl)
175 g farin ( ca 2 dl)
1/2 dl fløte
1/2 dl lys sirup
1/2 ts bakepulver
Evnt. 1 ts vaniljesukker

image

Så tilsatte jeg revet skal av 1 appelsin. ( kan sløyfes)
Arbeidstid: Ca. 35 min.
Steketid: 5-6 min.
Obs, må passes på i ovnen,  blir fort brent.

Smelt fettstoffet og avkjøl det litt.
Tilsett de øvrige ingrediensene og bland godt. Sett deigen i små topper på en smurt bakeplate med teskje.  La det være god avstand mellom toppene, for de flyter ut under steking.

image

Stek kakene i varm ovn. 200 grader,  5-6 min.  Kan kakene kjøle seg litt på platen før de tas forsiktig av og legges på en kakerist for å bli kalde.

image