Rabarbrasaft.

image

Oppskrift:
2 1/2 kg rabarbra
1 l vann
1 sitron, saften
1 kg sukker

image

Skyll rabarbraen. Kutt den i biter. Kok rabarbrabitene i vannet til de er helt myke.

image

Ha dem i silduk, og la renne av i 30 min. Vask kasserollen og hell tilbake saften,. Tilsett sukker og sitronsaft.
La koke til saften er helt klar. Skum godt av under kokingen. Hell over på rene flasker. Sett på kork. Oppbevares kjølig.

image

Ristete soyabønner.

Dette ble vårt helge gåtteri,  det smakte veldig godt i stedenfor salte peanøtter.

image

Legg de utbløtte soyabønnene i en ovnspanne.

image

Dryss 1/2 ss grov salt  over og rist dem i ovnen i 175 grader i ca. 1 time.

image

Server dem som aperitiff – og cocteil- tilbehør.
Egner seg til frysing,  holdbarhet: Ca. 3 måneder.
Du får kjøpt soyabønner på alle Sunkost butikkene.

Rabarbra.

Nå er det rabarbratid igjen.

image

Og jeg har vært ute å plukket inn en god del. Det er de første stilkene på våren som er de fineste.

image

Jeg har vasket, skrelt og skjært det opp i biter.

image

Før jeg har laget forskjellige ting av de fine rabarbrabitene.

image

Jeg har nå laget bla.a. rabarbrasuppe, som jeg må ha hver vår. Og om du ønsker å lage det og trenger oppskrift har jeg lagret den her.

image

Så har jeg laget rabarbrasyltetøy og oppskriften finner du her.

image

Og sist men ikke minst har jeg satt rabarbralikør igjen, og ønsker du å lage det. Finner du oppskriften her.

image

Gløgg.

I år lager jeg min egen gløgg.
Gløgg med lakrissmak.
Og her kommer oppskriften:
2 kanelstenger
10 hele nellik
1 bit hel ingefær
1/2 ts hele kardemommefrø
2 hele pomeransskal
1 lakrisrot
1 1/2 dl ukrydret brennevin
1 flaske enkel rødvin
1 1/2 dl rørsukker

Servering:
Rosiner og mandler

image

Legg krydderierne i et glass med tett lokk,  og hell på brennevinet.  Sett på lokket, og la det trekke i ca. 4 dager. Snu gjerne glasset innimellom.

Sil av væsken i en kjele. Tilsett litt av vinen og alt sukkeret.  Varm forsiktig opp på svak varme til sukkeret er er opoløst. Tilsett resten av vinen,  hell over på en flaske og oppbevar kjølig.  Server gløggen med rosiner og mandler.

( min gløgg har stått i 2 dager og skal stå i 2 dager til, før krydderet skal siles fra.  Første gang jeg lager dette, spennende å prøve noe nytt. )

Væske.

VANN – uten vann ville det ikke ha vært liv på jorda. 70 % av jordas overflate er dekket med åpent vann. Menneske kroppen består av 60 % vann.

image

Vann er det sunneste tørste drikke, vann er helt kalorifattig.  Den beste måten å opprettholde væskebalansen i kroppen er å drikke mye vann. En voksen person trenger i gjennomsnitt 2, 5 liter væske hver dag.

image

Jeg maser mye om vann og at man skal drikke nok. Det er utrolig vanskelig for noen å forstå dette. Spesielt eldre mennesker – ” jeg er ikke tørst”, er et vanlig utsagn. Jeg har jobbet med eldre og det er gjennomgående.  De blir svimle, hodepine,  kvalme og utilpass. Men, å forstå at de må drikke mer, det er vanskelig. Vann må til for å hjelpe kroppen med å kvitte seg med avfallsstoffer gjennom avføring,  urin og svette. Vann vedlikeholder, reparerer og fornyer cellene i kroppen.

Drikker du alkohol eller mye kaffe som er vanndrivende,  er det også viktig å drikke tilsvarende mer vann for å veie opp for væsketapet.

image

Det er også fint å drikke vann med sitron, da det er gunstig for syre/ basebalansen i kroppen.
Du kan se på fargen på urinen din, er den mørk har du drikki forlite, er den lys/gjennomsiktig, har du drikki så mye du bør.

Dette var bare en liten påminnelse til alle om å få i seg nok væske.

Det er også viktig med god balanse mellom vann og salt i kroppen.
Spiser du for mye salt?
Saltet svekker blodstrømmen i blodårene. Så spiser du for mye salt er risiko for hjerteinfarkt,  slag, nyresvikt, benskjørhet og magekreft større. De som har høyt blodtrykk bør spise lite salt.
Det er viktig å tenke litt igjenom kostholde sitt om man vil holde seg frisk.

Likør 44.

Nå ser det ut som jeg virkelig har begynt med Likør-laging. Har kommet inn i et eller annet der, ja. Fikk denne oppskriften nå av noen venner og må prøve den også.

Oppskrift på Likør 44 :
1 Appelsin
44 mørke hele kaffebønner
44 sukkerbiter
70 cl Eau de vie
1 vaniljestang

image

Vask appelsinen og lag 44 hull i den, putt en kaffebønne i hvert av hullene. Legg appelsinen i en glasskrokke og hell på Eau de vie.
Putt en vaniljestang oppi.
Tilsett en sukkerbit hver dag i 44 dager. Og hell blandingen på flaske.

image

image

image

Da får jeg mate dette glasset i 44 dager. Så har jeg enda en julelikør.

Te tid!

Legenden forteller at den første kopp te ble drukket i China. En keiser satt ved bålet fordypet i tanker,  da drysset noen blader ned i en krukke kokende vann som han hadde stående over ilden. Straks steg det opp en herlig aroma. Keiseren fikk forståelig nok lyst til å smake denne drikken som himmelen selv hadde skjenket ham. Slik gikk det til at kineserne begynte å drikke te, og te vinner i dag, nesten 5000 år senere,  stadig nye tilhengere.

image

Jeg har tatt inn sitronmelisse og tørket i høst.

image

Og nå skal jeg begynne å drikke den.
Hvordan lager vi te?
Te skal tilbredes med kjærlighet og god tid. Bruk friskt vann rett fra kaldtvannskranen, hvor vannet ennå har surstoff i seg.
Varm vannet raskt til kokepunktet,  men kok ikke livet av vannet,  som de gamle kineserne sa.

image

Varm opp tekannen og ha i en teskje te for hver kopp pluss en til kannen. Det kokende vannet helles over og teen trekkes i ca. 4 minutter for finbladet te og 5-6 minutter for storbladet te.

image

Min te smakte fortreffelig. Og med Korni havrekjeks med brunost, ble det et lite måltid midt på dagen. Kjempe deilig, fin te pause.

Noen ordtak:
“Den som har mistet alt, har dog sin te”.

“Å kysse er som å drikke te, man får aldri nok”.

Bjørnebær likør.

Har vist fått dilla på å lage likører av bær i år. Så siden jeg var så heldig å få så mye bjørnebær i år i hagen,  ble det en liten dæsj bjørnebærlikør også.

image

Oppskriften er enkel: her har jeg puttet 4 dl bjørnebær i et norgesglass.

image

Hatt på 3 dl sukker.

image

Og tilslutt 3 dl vodka.

image

Så rører jeg godt rundt før jeg setter på lokket og det skal stå å godgjøre seg i 4 uker. Så skal jeg bare røre og riste på glasset innimellom.

image

Etter 4 uker siler jeg bærene fra og heller likøren på en karaffel el. lignende. Så får jeg noe gått å spandere til kaffen i jula.

Stikkelsbærlikør.

image

Nå er det stikkelsbæra jeg driver med. Og da har jeg gjort det på akkurat samme måte som da jeg laget rabarbralikør. Her skal det bli litt å velge mellom til jul.
Nå skal den stå i fire uker på kjøkkenbenken,  så jeg ser den, for da rister jeg på den med ugjevne mellomrom.
Husker du ikke oppskriften så kan du se her.

image

image

Rabarbralikør.

image

Da har jeg satt vinterens rabarbra likør. Og her skal dere få oppskriften.
4 deler hakkede rabarbrastilker
3 deler sukker
3 deler vodka
Hell rabarbra, sukker og vodka på en glasskrukke. Rør ingrediensene sammen,  sett på lokk og la det hele stå i romtemperatur i ca. 4 uker. Rør av og til i perioden.
Sil fra rabarbrasaften i et dørslag med klede/saftfilter, press med skje for å få ut all væske, gjenta dette til likøren er klar. Ha likøren på flaske med kork og la den stå minst 1 måned før servering.