Halloween.

image

Her blir det skikkelig skummelt i kveld, mørkt m/ levende lys, spindelvev og ekle dyr over alt, stygge masker uhuææ jeg blir redd.

image

Maten som jeg skal servere er først elgkarbonade smørbrød, og snitter.

image

image

image

Jeg har brukt et glass i geleen jeg lagde i går og trykt ut rundinger som skal være på brødskiva med pisket krem oppå.
Så blir det bløtkake, og sjokoladekake etterpå.
Ha fin halloween feiring.

Sukkerbrød.

Jeg fikk denne muntlig av noen en gang, og har siden bare laget denne. For denne har jeg i hodet.
Du tar bare 40 gr. av alt pr. egg, var oppskriften jeg fikk.
Men her kan jeg skrive den mer pressis. I dag har jeg brukt 5 egg så da blir min oppskrift slik:
5 egg
200 gr. sukker
Som piskes til eggedosis.
Har så i 1 ts. bakepulver
Og 200 gr. hvetemel.
Vendes inn i eggedosisen

Har den i en springform ca. 26 cm i diameter.
Stekes i 200 grader i ca. 40 min. Eller til kaken er ferdig stekt. Kan stikke en pinne i kaken og se om det henger røre på pinnen, da er den ikke ferdig. Blir den for brun oppå , legg et bakepapir over den.

image

Kveldens party.

Da er sjokoladekaka ferdig laget til i kveld. Her kommer oppskriften til de som syntes den ser god ut og har lyst å prøve å lage den.

3/4 dl kakao
2 dl melk
2 dl sukker
150 g smør
2 store egg
3 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 1/2 ts bakepulver

KARAMELL:
1 1/4 dl kremfløte
3/4 dl sukker
1/4 dl lys sirup
2 ss smør
mandelspon

Rør sammen kakao, melk og 1 dl sukker i en kasserolle, la det koke opp under omrøring. Sett det til avkjøling.
Rør smøret og resten av sukkeret hvitt og porøst. Tilsett ett og ett egg under kraftig omrøring. Bland sammen mel, vaniljesukker og bakepulver og rør det i vekselvis med kakaoblandingen. Hell røren i en smurt form, 24 cm i diameter, og stek kaken i nedre del av ovnen ved 175 grader i ca. 50 min. til kaken er gjennomstekt. Avkjøl den litt i formen før den avkjøles på rist. Bland sammen fløte, sirup og sukker i en kjele. La det koke til en seigtflytende masse. Rør av og til. Ta kjelen av varmen og rør i smøret. Avkjøl karamellen under omrøring. Bre karamellen over kaken før den er blitt helt kald. Dryss mandelspon på toppen.

image

Party, party.

I morgen kveld blir det party hos oss.
Så da er det forberedelser i kveld.

image

Jeg har tatt opp helkornbrød, vørterbrød og Annys rundstykker av fryseren til tining som jeg bakte her tidligere.

image

Og så har jeg stekt karbonader av 1,8 kg elgdeig og 790 g medisterdeig. Blandet dette med 3 egg, 3 dl melk, salt/pepper og allehåndekrydder.

image

image

image

Og så har jeg tatt 4 pakker bringebærgelepulver og laget gele med litt mindre vann, ca. 3 1/2 dl vann pr. pakke gelepulver.
Så har jeg delt opp 3 epler, 3 bananer, og 1 boks hermetisk fersken. Som jeg har lagt utover i en langpanne, strød rosiner over og helt over geleen. Så nå skal det stå og stivne til i morgen.

image

image

image

image

image

image

Strikkeskole.

Perly’s strikkeskole del 3.

image

Felling: Strikk 2 masker rett som vanlig x ( dette tegne betyr at noe skal gjentas herfra). Stikk venstre pinne forfra inn i den første av de 2 maskene, løft denne masken over den 2. masken (mot venstre), og la masken gli av venstre pinne. Du har nå felt 1 maske. Strikk 1 maske fra venstre pinne som vanlig og stikk igjen fra tegnet x fortsett å felle slik pinnen ut, og når du har felt siste maske, klipper du av tråden og trekker den igjennom siste maske på pinnen. Pass på at du ikke feller for stramt.

Vrange masker:

image

Legg tråden foran venstre pinne og stikk høyre pinne inn bak tråden og inn i første maske på venstre pinne, fra høyre mot venstre. Vri høyre pinne bakover og hent tråden fra venstre pekefinger, trekk tråden forfra og bakover gjennom masken. Den nye masken ligger nå på høyre pinne, og masken på venstre pinne kan slippes av pinnen.

image

image

image

Når du strikker rette masker på den ene siden og snur, strikker vrang tilbake får du “glattstrikking”. 1 pinne rett og 1 pinne vrang. Blir glatt på retten og knudrette på vrangen.

Vrangbord: 2 masker rett og 2 masker vrang. Vrangbord kan strikkes med litt tynnere pinner enn resten av arbeidet, for at vrangborden skal bli så fast og elastisk som mulig. Når du strikker vrangbord med 2 rette og 2 vrange skal du vekselvis 2r og 2vr ut hele pinnen. Og strikker du frem og tilbake blir det slik:
1p.x2r,2vr. gjenta fra x pinnen ut.
2p.x2vr,2r. gjenta fra x pinnen ut.
Disse 2p gjentas hele tiden.
Ofte er vrangborden fra 5 – 7 cm lang.

Strikkeskole.

Perly’s strikkeskole del. 2
Fra enden av nøstet må du måle opp minst tre ganger så mye garn
som bredden på det du skal strikke, og her begynner du

image

Lag en løkke på garnet og stikk høyre strikkepinne inn i løkken. Trekk løkken til, men ikke for stramt.

image

Stikk tommel og pekefinger på venstre hånd inn under de to trådene , og hold trådene stramme med de andre fingrene på venstre hånd. Før hånden bakover ( fra deg)
og spre tommel og pekefinger. Endetråden ligger nå rundt tommelen og tråden fra nøstet rundt pekefinger.

image

Med strikkepinnen tar du nå løkken på pekefingeren ovenfra og ned inn gjennom løkken på tommelen.

image

Pekefingerløkken  som du nå har på pinnen, blir den nye masken idet du trekker den til deg gjennom løkken på tommelen.

Slipp løkken av tommelen og trekk masken til ved å spre tommel og pekefinger. Du har nå en maske til og alt gjentar seg.

image

Gjenta alt til du har det antall masker du trenger. Her har jeg lagt opp 35 masker.

La oppleggskanten bli på samme pinne på venstre hånd, og legg garnet fra nøste over pekefingeren og under langefingeren. Og begynn nå å strikke med høyre hånd. Stikk høyre pinne inn i løkken nedenfra og oppover fra deg.
Med høyre pinne henter du nå tråden fra venstre pekefinger.
Trekk høyre pinne med tråden igjennom løkken (mot deg).

Vri høyre hånd litt fra deg og sett så den nye masken over på venstre pinne. Hvis.masken er stram , kan du utvide den litt, ved å trekke høyre hånd litt ut mot høyre. Når den nye masken er satt over på venstre pinne , trekker du høyre pinne nedover og ut av masken. Trekk litt i tråden på venstre pekefinger så masken strammes litt.

Neste nye maske lages ved å stikke høyre pinne inn i den nye masken på venstre pinne, og så gjentas alt trinn for trinn.

HUSKEREGEL:
Inn, under, gjennom og av.

Du har nå strikket inn (i løkken), under (tråden fra nøste) og gjennom (løkken).

image

image

image

image

image

image

Strikkeskole.

Perlys strikkeskole del 1.
Jeg har inntrykk av at mange unge i dag ikke kan strikke og det syntes jeg er dumt. Spør du meg, syntes jeg at alle burde lære seg å strikke når de er barn. Og kunne skape noe selv er utviklene, meditativt, ja det er veldig bra i mine øyne/ i min verden.
Det er en god følelse å ha klart det.
Så jeg vil si til alle unge i dag, lær dere håndarbeide, lær dere å strikke.
Dere trenger ikke sitte på pc’en el. nette hele tiden, ta en pause og strikk litt.
Nå vil jeg prøve å forklare hvordan man begynner å strikke.
Til mine barn/svigebarn og barnebarn: Her kommer en strikkeskole til dere, og selvfølgelig alle andre som kan og vil lære å strikke.
Det er mange forskjellige garn å kjøpe i butikken, man velger garn ut i fra hva man skal lage – ull – bomull – syntetiskt etc.
På magebelte på nøste kan man lese hva de innholder og størrelsen på pinnene man skal bruke til dette garnet. Man må også være klar over, at man kan ikke ta en hvilken som helst oppskrift og strikke i veg. For da blir resultatet feil, en må se på oppskriften hva slags garn som er brukt og pinnestr. til den spesielle
oppskriften, og strikkefastheten (om man strikker løst eller fast).
Kjøper man flere nøster av samme farge er der også viktig og se på nr. at det er samme innfarging ellers kan det bli fargeforskjell.
Les alltid igjennom hele oppskriften før du begynner å strikke, så du slipper å rekke opp noe igjen.
Skal man få et godt resultat er alt dette avgjørende.
Jeg har kjøpt meg et tykt garn for å vise, lettere å se det da.
Jeg kan anbefale dere også til å starte med litt tykt garn og pinner, da går arbeidet fortere.
Og først blir det bare rettstrikking på både retten og vrangen. To pinner med bare rette masker ( rettstrikkede pinner) kalles gjerne “en rille”.

Vinduer.

Sånn ca. midt i oktober pleier jeg å skifte fra sommergardiner til vintergardiner i stua. Så i dag har jeg gjordt det. Jeg har utrolig mange vinduer, det er så mye vindustyr i mitt hus. Jeg har 5 stk. vinduer i stua i første etg., og det var de som ble skiftet i dag.
Vi har i sommer også fått 2 nye vinduer i stua. Vi skiftet kledning utvendig på en side av huset og da ble vinduene på den siden skiftet samtidig. Det var 5 vinduer og 1 balkongdør som ble skiftet og det var veldig bra. For vinduene i vårt hus er gammle og gammeldagse. Da vi har doble yttervinduer som må skrus opp med skrutrekker for å vaskes i mellom og i tillegg har vi innervinduer. Og vinduet er veldig høyt i allefall i første etg. Ca. 170 cm høyt m/ruter i. Så tilsammen på et vindu er det 12 sider å vaske, da vinduet er delt loddrett på mitten. Og i tillegg må jeg stå i vinduskarmen  for å vaske det utvendig, og selv da, når jeg nesten ikke opp da vinduet er så høyt. Et skikkelig arbeidet bare å få vasket et vindu. Jeg har aldrig orket å vaske mer enn to vinduer om dagen, da er jeg virkelig sliten.
Og hvis jeg teller alle vinduene vi har i huset vårt blir det 33 vinduer, pluss 3 balkongdører, pluss kjellervinduer. Så vaske vinduer kan jeg. Det har jeg gjordt mye av og det er mye arbeide i vårt hus .

image

De gamle, høye vinduene.

image

Det nye vinduet.

Torsk.

Verden må spise mer torsk!
Sto det i Aftenposten i dag .
I 2013 skal det tas opp rekord høye en million tonn torsk fra Barentshavet – 25% Mer enn i år.
Så flere må spise torsk til middag.

Ja da, jeg tok de på ordet, dro i butikken og kjøpte lettsaltet torsk.
For det er jo veldig godt da, og lettvint og lage.
God middag!!

image