Nyttårsaften.

image

Siste dagen i 2013, nå går vi inn i et nytt år. Nå er 2013 historie,  på godt og ond.

image

Og jeg har blogget 442 innlegg igjennom hele 2013.

image

Delt min hemmelige verden med dere. Dette er dagen for ettertanke.

image

Nye forhåpninger for det nye året 2014. Hva det året kan bringe med seg.

image

Mitt håp er at det blir et lykkelig , sorgløst år med mange fine turer og opplevelser.

image

I dag har jeg vært ute å gått tur i skogen igjen. Og jeg har tatt noen bilder som dere ser her.

image

Det var mildt, men en del vind. Ingen snø, men noe is på vegen.

image

Så dette var årets siste skogstur på Hestdalsvegen.

image

Tinde er en trofast turkammerat.

image

Det var gått og røre seg litt etter all julematen. Frisk luft var heller ikke å forakte.

image

image

Ha en fin nyttårsaften kveld.

Lille Nyttårsaften.

Vi har kost oss med juleselskap i dag også.

image

Så vi har stekt en stor kalkun på over 8 kg.

image

Poteter, peppersaus, rosenkål og waldorfsalat var tilbehør til kalkunen i dag.

image

image

Og desserten var tilslørte bondepiker.

image

Vi har også sitti og sett på gamle lysbilder fra slutten av 70 tallet,  begynelsen av 80 tallet.

image

Da så nok damen som skriver her, noen år yngre ut og mange kilo lettere.

image

Artig å se igjen gamle bilder som en ikke har sett på, på 15 år kanskje. Mennesker som ikke lever lenger som sto en nær. Ting en hadde glemt bort som en har på bilde, så det må ha vært slik. Kjenner igjen en spesiell kjole en likte godt og følte seg fin i. Rare gamle biler, som en den gangen syntes var fine. Hyggelige minner. Sånn er det å bli eldre, da får man mange minner etter mange leveår. Og jammen hadde vi det fint før også.

image

Multekrem av multer som ble plukket på fjellet i sommer. Gått var det til julekakene. Og mette ble vi.

Tilslørte bondepiker.

image

Oppskriften er til 4 personer, men jeg har laget dobbel porsjon.
Tilberdningstid: Ca. 25 min.
Kan ikke fryses.
3/4 kg syrlige epler
1/2 dl vann
Ev vaniljesukker, sukker etter smak
2 1/2 dl rasp, 2 ss smør
Pynt:
2 1/2 dl fløte 35%
Litt rips eller eplegele

image

(Jeg hadde eple mos i fryseren fra i høst.)
Men oppskriften er slik:
Skrell eplene, fjern kjernehuset og skjær eplene i biter. Kok dem i vann med sukker og ev. vaniljesukker, under lokk over svak varme.
Avkjøl eplemosen.

image

Bland rasp og ca. 1 dl sukker.
Smelt smør i en panne og rist raspen sprø og gyllen. Rør hele tiden slik at raspen ikke brenner fast.

image

Legg varm rasp og eplemos lagvis i en bolle, med et lag rasp øverst.

image

Pynt desserten med et lag pisket kremfløte og ripsgele i små klatter.
Servers straks.

image

image

Julegjester.

I dag skal vi ha viltgryte med ris og salat.

image

Jeg håper denne gryta blir god. Her har jeg kjøpt reinbiff og delt opp og stekt, løk og sopp også.

image

For å få den gode smaken har jeg knuste einebær og tørket timian i. Litt rømme og kremfløte,  samt tyttebærsyltetøy og brunost.
Til dessert har jeg laget hjemmelaget karamellpudding:

image

Og her kommer oppskriften:
(6 personer)
125 g sukker
2 dl kremfløte
4 dl melk
1 vaniljestang
4 egg
Pynt:
1 1/2 dl kremfløte
Brødform: 1 1/2 l
I stekeovn: 200-125ºC
i vannbad, ca. 2 timer

image

Ha sukker i formen og brun det direkte på middels varm plate til sukkeret er smeltet.  Kok opp fløte og melk sammen med den delte vaniljestangen. Avkjøl blandingen.

image

Rør forsiktig inn de lett sammenvispede eggene.

image

Sil blandingen i formen.
Sett langpannen i forvarmet ovn på 200º C og hell på kokende vann til langpannen er 3/4 full.
Sett inn formen og skru ned varmen etter 10 minutter.  La puddingen stå til den har stivnet.

image

Den skal kjennes fast når du trykker på den med en vætet skje.
Avkjøles til neste dag.
Hvelv puddingen på fat med kant.
Pynt med vispet krem eller server den ved siden av.

image

Så blir det kaffe og julekaker en stund etter middagen.

image

Jeg har jo som dere har sett her tidligere,  bakt en del kaker til jul.

image

Dette er Mor Monsen.

image

Så har vi sandkaker, serinakaker etc.

image

Bordstabels, Kokosmakroner etc.

På besøk hos Onkel og Tante.

I dag er jeg i juleselskap.

image

Det er så julette og fint her. Vi koser oss med god mat.

image

Her er det flotte blomster .
Hvit julestjerne.

image

Og pyntet tre med fine hjemmehekla julepynt på.

image

Peisen er pyntet med nisser og levende lys.

image

Ja , her er hver krok pyntet.

image

Ikke nok med at vi er her på besøk og koser oss.  Så fikk vi presanger også på 2.juledag. Min tante er kreativ og flink, vi fikk fine hjemmelagede tøfler som hun har strikket og tovet.

image