Sola kommer igjen.

Når sola kommer igjen, blir man i bedre humør og man får mer lyst til å ta bilder og ordne i hagen.

image

Det har jo vært så kaldt at plantene bokstavligtalt våkser ut av huset. Så da blir oppfinsomheten stor.

image

Jeg tok det lille drivhuset og satt det inni det litt større drivhuset. Tenkte at da sto plantene litt varmere inni det minste.

image

Og det ser ut til å ha gått bra.

image

I går tordnet det her og regnet bare datt ned. Så nå må det vell bli værforandring.

image

Så nå håper jeg på varmere vær og at jeg for alvor kan begynne og sette planter ut, iallefall i drivhuset.

image

I morgen er det 1.mai og fridag. Så da ønsker jeg alle en fin dag og en flott Mai måned. Nyt den fineste måneden i året.

Appelsin – fucocci med rosiner.

image

Da er helgekaka ferdig bakt.
Jeg hadde et glass med appelsinsyltetøy stående som jeg har laget tidligere. Så da ble valget lett på kake i dag.

image

Noen gang er det så vanskelig å få åpnet syltetøyglasset, det kan være vakum eller noe sukkerkliss som har klistret seg fast. Da er dette verktøyet fint. Den bruker jeg mye, når jeg har vanskelige glass og åpne.

image

Oppskrift på Appelsin – fucacci med rosiner
(Ca 15 biter)
50 g gjær for søte deiger
2 dl kald melk
1 dl lys sirup
8-9 dl hvetemel
175 g kaldt smør
1 dl rosiner
50 g apsikat
Garnering:
Egg til pensling
1/2 -1 dl appelsinmarmelade, helst uten biter. Perlesukker og mandelspon

image

Rør gjæren ut i kald melk. Tilsett sirupen. Smuldre mesteparten av melet sammen med kaldt smør i biter. Bland i gjærblandingen og elt inn rosiner og apsikat til det er blandet. Tilsett mer mel til en smidig, men ganske lls deig. Trykk deigen ut til en leiv på 32×22 cm og legg den i en smurt langpanne. Trykk hull med fingertuppene jevnt utover leiven. Fyll hullene med appelsinmarmelade. Dekk kaken med plast og la leiven heve til den reiser seg etter et lett trykk, 30 – 40 min.

image

Pensle kaken med sammenvispet egg og strø på perlesukker og mandelspon.

image

Stek kaken i  nedre del av ovnen ved 225º i 15 – 18 min. Avkjøl kaken på rist.

image

Skjær kaken i ruter ved servering.
( kaken ble godkjent av testpanelet mitt).

Brioches.

Franske – Brioches
Franskmennene spiser briochene til frokost med smør og marmelade.

image

Oppskrift
Til 16 brioccher:

25 g gjær
1 dl kaffefløte
2 egg
75 g smør
1/2 ts salt
1 ss sukker
Ca. 250 g (4 dl) hvetemel

image

Smuldre gjæren i bakebollen varm fløten til den er lunken og hell den over gjæren. Smelt smøret og rør det inn sammen med sammenvispede egg.
Tilsett salt og sukker, og elt inn melet til en blank og forholdsvis løs deig.
Dekk deigen med plast og la den heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.

image

Elt deigen lett om og del den i 18 jevnstore emner. Trill to av emnene til små “perler”, resten til runde boller. Sett bollene i papirformer. Klem en liten “perle” på toppen av bollene. Etterhev dem i ca. 20 min., og stek briochene midt i ovnen ved 225ºc til de er gylne i ca. 10 min.
Avkjøl på rist.

image

Skit sjøl skreppe.

Min Bestemor sa til meg, hvis jeg skrøt av meg selv, for det er ikke pent. ” SKIT SJØL SKREPPE”.

image

Men for å skryte av meg selv, nå syntes jeg at jeg har vært flink.

image

Ble det ikke fint da?
Nå kan bringebærbuskene stå og kose seg hele sommeren, og forhåpentligvis kommer min betaling for streve til høsten. Med mye bringebær i bøtter og spann.

Vårånn.

Hva mer kan man forlange enn en liten have å spasere i og det uendelige å drømme om.
Victor Hugo

image

Her ser dere noen gamle pyntetrær som jeg klipper hver vår. Så det er mitt tredje vårtegn, når a` mor går ut å klipper sine busker, da er det vår.

image

De buskene over her er ikke klippet enda.

image

image

Men, nå står de nyklippet og fine. Og de står klare til å få mange blader på og litt skjerming mot vegen for oss.

image

Kan du se noen forskjell, eller?

image

Tilskuere hadde jeg også. De syntes iallefall at det ble bra.

image

Så var det bringebærkrattet som skulle til pærs.

image

Vil du være lykkelig en kveld,
så hold et selskap.
Vil du være lykkelig et år,
så gift deg.
Vil du være lykkelig resten av livet,
så skaff deg en hage.
(Kinesisk visdomsord)

Rabarbra.

Det var et vårtegn og se at rabarbraen nå såvitt stikker opp av jorda.

image

image

image

Da er det håp for at det kan bli sommer i år også. Det var veldig kalt i natt, helt hvit av frost på bakken i dag morges. Men når sola kom, så har det jo blitt bedre selv om det er en kald noravind alikevell.

Blomkarse såing.

I høst plukket jeg av frø fra mine blomkarseplanter. Ligger i arkivet på hagen min fra i høst.
Så nå har jeg vært ute i mitt gamle drivhus ( som detter snart i fra hverandre, vi har hatt det i 15 – 20 år , klart for utskifting, men ikke i år.)
Fikk en følelse av at det var litt tidlig å så, men denne hersens våren kommer jo aldrig, så nå er min tålmodighet slutt. Det var kaldt ute, det regner og blåser surt. Og jorden min var veldig kald, uff.

image

Frø fra blomkarsen min i fjor som jeg har lagret på i vinter.

image

Fikk ikke sådd alt, men litt av det.

image

image

Får håpe at det ikke var altfor kaldt, at det går bra inne i drivhuset.