Kall meg gjerne gammeldags.

Nå har jeg brukt et par dager på å vaske i min 200 kvm store kjeller.
Avogtil må det brukes litt tid på det også. Og jeg sitter nå med en god følelse for at det er gjort.

image

Jeg har 2 store frysere som står der nede, og nå har jeg tømt de og fryst de av. Vasket de med klorinvann. Etter en tid danner det seg jo mye is nede i fryserene og da er det godt og tine opp og bli kvitt all isen. Da sparer man strøm også.

image

Og en annen ting som er bra med dette, er at jeg får sett over hva jeg har i fryserne. Og får sortert matvarene, så det nye kommer i bånn og det gamle øverst. Så jeg kan bruke det gamle først.

image

I den ene fryseren har jeg frukt/bær og kaker/brød. I den andre kjøtt/middager og grønnsaker.

image

Så nå er jeg klar for å begyne med å forberede meg til jul og legge julemat i fryseren.

Vørterkake, vørterbrød.

image

Jeg har også laget vørterbrød i dag og kommer med den oppskriften også. Vørterbrød syntes jeg er skikkelig jul’ette og kjempegodt med smør og brunost på.
2-3 stk.
1 pk ( 50g ) gjær, helst rød pk. for søte deiger.
1 dl sirup
3 dl melk
1 flaske vørterøl
500 g rugmel
1 ts salt
1 ts anis, malt
1 ts koriander, malt
1/2 ts nellik, malt
1/2 ts pepper, malt
500 g hvetemel
2 dl rosiner

image

Smuldre gjæren i stor bakebolle.  Bruk gjerne maskin med elteklo, da deigen bør arbeides ekstra godt.
Varm sirupen. Tilsett melk, la væsken bli fingervarm. Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst.  Tilsett resten av væsken,  og vørterøl.
Rør rugmel og krydder i gjærvæsken.  La denne fordeigen stå en knapp halvtimes tid,  til den begyner å gjære.
Arbeid inn hvetemel, til en smidig deig som slipper bollen.  Elt deigen ekstra godt,  gjerne en til minutters tid. La heve i ca. 45 minutter,  til dobbel størrelse.
Del deigen i to eller tre like store emner. Elt inn rosiner.
Form jevne brød og la de heve i drøyt 30 minutter, til dobbel størrelse. Forvarm stekeovnen til 200 ºC.
Pensle eller dusje brødene med vann. Prikk de og stek de på nederste rille i ca. 40 minutter.

image

Julekake, julebrød.

Når jeg skal bake til jul pleier jeg å begynne i god tid, så det ikke blir så stress rett før jul. Og da begynner jeg alltid med slike ting som kan fryses ned først. Julekake og vørterbrød er noe som er kjekt å ha i fryseren til jul og kan lages i god tid.

image

Her kommer oppskrift på julekake:
3 stk.
125 g smør
5 dl helmelk
50 g /1pk gjær for søte deiger (1 rød pk.)
125 g sukker
2 ts kardemomme
Ca. 850 g hvetemel
150 g rosiner
1 pk. sukat
Sammenvispet egg til pensling.

image

Smelt smøret.  Tilsett melk, la væsken bli fingervarm.
Ha i gjæren i bakebollen og rør den ut i væsken. Tilsett sukker og kardemomme.  Elt inn mel, til deigen er smidig, blank og slipper bollen. La den heve lunt under plast i ca. 45 minutter,  til dobbel størrelse.
Del deigen i tre like store deler. Elt inn rosiner og sukat,  jevnt fordelt.  Lag runde kaker eller fordel deigen i brødformer.

image

La kakene heve lunt og løst tildekket i ca. 35-40 minutter,  til dobbel størrelse.  Forvarm stekeovnen til 175ºC.

image

Pensle kakene med sammenvispet egg.  Stek dem på nederste rille i ca 40 min.  Avkjøl kakene på rist, under håndkle.

Ferdig til jul.

Vi har vel ikke hatt tid til å komme så langt på det nye badet vårt denne uka.

image

Men, vi har fått opp taket og lakt inn spotter i taket, så nå har vi lys der iallfall.

image

image

Så har vi begynt å få opp noen gipsplater på veggene.

image

image

Så her gjenstår det mye arbeidet, og jeg er veldig spent på om vi blir ferdig til jul.

Potetkake med eplefyll.

Poteter i kaker gjør dem bare enda mer saftige.  Når du i tillegg fyller i epler og kanel, blir resultat nydelig.

image

Oppskrift:
12 stk.
24 cm form.

300 g smør
300 g kokte, moste poteter
300 g hvetemel
FYLL:
4 epler
4-5 ss sukker
1 ts kanel
50 g mandelflak
3 ss perlesukker

image

Smuldre smør sammen med poteter og mel. Elt alt godt sammen til en deig. La deigen stå kaldt en stund, trykk 2/3 av deigen i en form med bakepapir i bunnen.

image

image

Legg tynne eplebåter langs midten.  Dryss sukker og kanel over.

image

Legg på resten av deigen på toppen. Pensle med egg og dryss mandler og perlesukker over.
Stek i 200º i 30 min.
Avkjøl kaken og pynt gjerne med friske bær på toppen.

image

Langpannekake med rips og bringebær.

image

Ca. 24 biter.

150 g smør
1/2 dl melk
3 egg
3 dl sukker
1 ts kardemomme
4 1/2 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ss vaniljesukker
3 dl rips
Pynt:
Rips og bringebær

image

Smelt smøret og hell i melken.  Pisk egg og sukker luftig. Rør smørblandingen og kardemomme i eggedosisen.  Bland sammen hvetemel,  bakepulver og vaniljesukker.  Sikt det i deigen under omrøring.

image

Hell røren i bakepapirkledd eller godt smurt langpanne,  25×35 cm
Strø over 3 dl renset rips. Stek kaken på nederste rille ved 175º i ca. 30 min. Avkjøl kaken i formen.  Skjær i stykker og pynt .

image

Langpannekake er ypperlig når mange kakemunner skal mettes. Denne er virkelig god, syrlig og søt på en gang. Veldig godt med pisket krem til eller is. Og noen bringebær eller rips på toppen sammen med sitronmelisse.

Duftende ferske småbrød.

Da har jeg bakt litt igjen i dag.

image

Små, nystekte brød med sprø skorpe smaker alltid godt. Jeg baker og putter i fryseren, så kan jeg alltid by på duftende fersk bakst.
Av denne oppskriften kan en lage rundstykker, horn eller små pariserloffer.
Oppskrift:
3 dl lunken melk
50 g gjær
2 krm. sukker
1 krm. salt
1/2 dl olje
1 dl kli
6-7 dl hvetemel
Pensling og pynt:
Sammenpisket egg, valmuefrø

image

Smuldre gjæren i den lunkne melken og la det stå noen få min. Ha i sukker, salt, olje og kli og to tredjedeler av hvetemelet. Arbeid dette godt sammen og ha i mel til deigen er passe fast. Arbeid deigen glatt og smidig,  dekk med plastfolie og sett deigen til heving til dobbel størrelse,  ca. 50 min.

image

Ha deigen ut på melet bord, kna den lett sammen,  del den opp i ønskede antall emner og form til brød. Sett brødene på stekebrett dekk med bakepapir. 

image

Etterhev brødene ca. 20 min. Pensle de ferdighevede brødene og dryss med valmuefrø.

image

Stek brødene ved 225ºC,  midt i ovnen i ca. 12 min.

image

Avkjøl de duftende ferdigstekte brødene på rist.

image

Orfeus og Evrydike.

image

I går var jeg i Operaen for første gang.
Føler meg veldig kulturell akurat nå.

image

Det er alltid gøy å gjøre noe nytt og vi har et veldig fint Operahus i Oslo.

image

Topp moderne.  Det var så moderne inne på toalettet at jeg som kommer fra svarte skauen på Eidsvoll og bare drar på tur til Koppang ikke forsto hvordan vannet kom på i vasken en gang. 🙂 Så veldig fint var det.

image

Det var veldig fint å stå i gangen oppe i andre etg. og se ut av de store vinduene,  ut på byen. Det var mørkt ute og alle lysene fra gaten og vinduer var et flott skue for meg.

image

Selve Operastykket – Orfeus og Evrydike – ble kanskje litt høytflyvende (eller veldig kunstnerisk) for meg. ( jeg er jo bare en enkel sjel fra landet).

image

Men, når det er sagt hadde de et fint operakor, kjempeflinke ballettdansere fra Nasjonalballeten og hovedpersonene Orfeus – Lawrence Zazzo – som reiser over hele verden og opptrer, sang jo meget spesielt med sin lyse stemme ( kontra tenor) og Evrydike – Eli Kristin Hanssveen som vi kjenner fra tv (Stjernekamp) er jo helt unik.

image

Scenearrangementet var fint og lett forståelig, og vi fikk teksten på et lite panel foran oss, så vi kunne forstå handlingen. Men jeg forsto aldrig helt handlingen alikevell,  for Evrydike var død da stykket begynte, og Orfeus sørget. En tung/ trist historie.

image

Så plutselig våknet hun og var levende i sammen med han. Og de kranglet, og så døde hun igjen og han sørget på nytt, og så ble hun levende på nytt. Det var her kunsten satte inn og jeg ikke hang med – er man død, så er man død. Man, kan ikke da bli levende igjen og dø flere ganger???

image

Det ligger nok mye i mellom linjene, dvs. det skal tolkes osv. Men jeg er jo en konkret person og ser det jeg ser og fantasien rundt det hele får andre ta seg av.

image

Men, alt i alt var dette en fin opplevelse og jeg vil takke Inger Johanne og Kjell som dro oss med.
Dette var første gang i Operaen,  men helt sikkert ikke den siste.

image

Oprasjef: Per Boye Hansen
Balettsjef: Ingrid Lorentzen

Forestillingen varte i 2 tim. 25 min. med pause etter 55 min.