Helgejobbing.

Denne helgen har gått i full fart.

image

Vi har fått tatt opp alle potetene på Stenmo.

image

Høsten og vinteren kommer tidlig i år, jeg tror alt er en mnd tidligere enn det pleier.

image

Fant ikke så mange rare poteter i år, kun disse 2 mandelpotetene var litt rare.

image

image

image

Ja, det var godt å være ferdig med å ta opp poteter.

image

Et år til neste gang.

image

Men, Maisplanter, solsikker og gullerøtter mm skal få stå litt til.

image

image

image

Ellers har jeg plukket mange bøtter med rips og noe tyttebær.

image

Årets tyttebærsanking.

image

Pyntet med høstblomster har jeg også rekt i helgen.

image

Høstlyng.

image

Du og du hva jeg rekker på en helg.

image

Kan ikke si at det er lite akuratt.

image

Sånn er det med den saken.

image

Det var denne helgen og i morgen er det ny uke, med nye utfordringer.

Skal man prøve alt, så skal man prøve alt.

image

Jeg frøys ned noen rognebær i fjor.
De har liggi i fryseren et helt år.
Så i dag har jeg renset de for stilker og rusk.

image

Og jeg har kokt de med litt vann en god stund, kanskje en time. Så brukte jeg en stavmikser og moste bærene, så putet jeg oppi skrelte eplebåter.

image

Og kokte videre til eplebåtene også ble møre. Tilsatte sukker blandet med en teskje vaniljesukker og litt revet ingefær.

image

Det ble en rognebær/eple mos som jeg skal bruke til middag i likhet med tyttebærsyltetøy.

image

Jeg fryser det meste ned og har utover vinteren.

Svartsurbærgrøt.

image

Jeg har ikke hatt disse buskene så mange år. Så i år er første året jeg har fått bær på de. Og det er gøy. Det er jo ikke så mye bær enda da. Men det blir vel flere og flere, år for år.

image

Disse svartsurbær trærne er vanlig å bruke som hekk og jeg tror det er mange som har denne hekken uten å vite at disse bærene er fine å bruke. Men, da tar nok fuglene bærene.

image

I dag har jeg plukket bærene.

image

Det går fint ann å lage saft, likør eller syltetøy av disse bærene.  Men, da det ikke var så mye bær på mine busker,  laget jeg grøt av de i dag.

image

Jeg har i grunn ingen spesiell oppskrift på denne grøten, men oppskrifter på bærgrøter funker.
Jeg plukket også et par dl med amerikanske blåbær ute i dag som jeg puttet i gryta etter at svartsurbærene hadde kokt i ca 20 min. Jeg presset også en sitron og hadde saften i gryta i sammen med sukker. Rev også litt ingefær og hadde i. Så tilslutt gjevnet jeg den med potetmel,  så det ble en grøt.

image

Med  fløtemelk på toppen,  var dette kjempe godt. Kan anbefales.

image

Praktspragle.

image

I våres, nærmere bestemt 4/3 sådde jeg Praktspragle av en frøpose jeg kjøpte i butikken. Grunnen til at jeg veit eksakt datoen er at jeg skreiv om det her på siden og gikk i dag tilbake og så etter.

image

Og som dere ser av bildene har jeg nå Praktspragle over alt. Det ble veldig mange planter av en pose med frø. Jeg har de hengende på veggen ute, stående i krokker ute.

image

Jeg har plantet de i sammen med andre planter ute i krokker og i bedd.

image

Jeg har de som sagt over alt.

image

Og selvfølgelig da også inne i vinduskarmen. Ja, jeg har så mange at nå blir det for mye for meg å holde styr på.

image

De vokser veldig fort og blir høye, så jeg har jo også mått klippet de ned før de blir for voldsomme. Og hva gjør jeg da, setter de i vann og får røtter på de og planter de også. Så da får jeg enda flere. Hjelp…….

image

Nå lurer jeg på hva jeg skal gjøre med alle. Jeg trenger jo ikke alle disse selv.

image

Fine er de jo, dekorative blader. De blomstrer fort, men blomsten pleier jeg å knipe av når jeg ser den. Den er ikke så fin og drysser veldig.

image

Se så store bladene kan bli. Fin mørkerød farge.

image

Fremdeles noen blomster i hagen å glede seg over.

image

Solsikke.

image

Det sitter en liten bie eller homle på den og koser seg. Solsikker er vakre blomster.

image

Det er flott å se når man har hele åkrer fulle av blomstrende solsikker.

image

I hagen min blomstrer det rikt enda. Har nå vært ute og foreviget
noen blomster igjen og vil dele disse bildene med dere.

image

Jeg sår en del krydderplanter om våren og her er det dill som har kommet i blomst, da jeg ikke har rukket å bruke alt.

image

image

Dillblomster.

image

Epler.

image

image

Det har vært mye regn nå og veldig høstaktig ute. Noe kjølig om natta. Så nå har jeg virkelig ønske om litt finere vær igjen. Så jeg kunne fått noen fine dager ute i hagen før vinteren kommer.

Sopptid.

image

Jeg har aldri turt å plukke sopp ute i skogen, er redd for å plukke en som er giftig.

image

Men, har nå tenkt å lære meg de forskjellige soppene, hva som er matsopp, og hvilke som er giftige.

image

Kjempe mye sopp ute i skogen nå.
Hadde jeg kunnet nok om sopp nå, og hadde turt å plukke den, kunne jeg ha hatt fulle fryseren tror jeg. Hvis ikke alle er giftige da?

image

Jeg har startet med å kjøpe meg en soppbok. Så nå skal jeg lese og trene på og forstå forskjellen på soppene. Boken var fin.

image

Men,  før jeg føler meg sikker på at soppen jeg plukker er spiselig, må den få stå i skogen litt til for meg.

image

Undersiden av soppen.

image

Kanskje skal jeg seinere i høst på sopptur med noen venner.  Kanskje jeg lærer noen triks da.

Trollkrem.

image

Oppskrift på Trollkrem:
(4 posjoner)
3 dl tyttebær
2 eggehviter
100 g sukker
1/2 ts vaniljesukker

image

Pisk eggehvitene stive.  Tilsett deretter sukker og vaniljesukker.

image

Så tilsetter du bærene og pisker til tykt skum.

image

Sukker, eggehvite og tyttebær gir en luftig og velsmakende krem.

Eplegrøt.

image

Nå står treet mitt med glassepler der med mange epler.

image

De er fremdeles litt sure, men de er egentlig best å spise da.

image

Når de blir modne blir de litt melne.

image

Jeg har laget Eplegrøt i dag og vil gi dere oppskriften på Eplegrøt her:
1 kg epler
Ca. 1 dl vann
150-200 g farin
1/2 vaniljestang
Arbeidstid: Ca 25 min.
Koketid: Avhenger av eplesorten, 5-15 min.

image

Skrell eplene,  fjern blomst, stilk og kjernehus og skjær dem i båter.
Ha eplebåtene i en gryte sammen med den oppsplittete vaniljestangen,  hell ca. 1 dl vann på og kok opp.  La eplene koke møre på svak varme under lokk.
Fjern vaniljestangen, tilsett sukker etter smak og rør så det blir en grøt. Hell grøten i en bolle og la den avkjøle seg,  men spis den gjerne lunken.
Server melk og/eller fløte til.

image

Ha en fin eplehøst.

Madame Butterfly.

image

I går kveld var jeg i Oslo igjen. Og det kan fort bli en vane.

image

Vi var på Opraen og så Madame Butterfly.

image

Det var en dramatisk historie om en japansk dame, Madame Butterfly.  Som giftet seg med en Amerikansk Krigsseiler som kom til Japan med skipet sitt.

image

Han var ikke seriøs, reiste tilbake til Amerika og giftet seg der. Men Madame Butterfly fikk et barn og bare ventet på han.

image

Han kom tilbake etter 3 år gift med en Amerikanerinne og ville ta med barnet til Amerika.

image

Madame Butterfly tok sitt eget liv.
Hun som spilte Madame Butterfly heter Hui He. Og er en kjent Oprasangerinne.

image

Det var stor stemning i salen og det var et høyt nivå på fremføringen.

image

Vi koste oss og følte oss veldig kulturelle.

image