Rabarbra.

Nå er det rabarbratid igjen.

image

Og jeg har vært ute å plukket inn en god del. Det er de første stilkene på våren som er de fineste.

image

Jeg har vasket, skrelt og skjært det opp i biter.

image

Før jeg har laget forskjellige ting av de fine rabarbrabitene.

image

Jeg har nå laget bla.a. rabarbrasuppe, som jeg må ha hver vår. Og om du ønsker å lage det og trenger oppskrift har jeg lagret den her.

image

Så har jeg laget rabarbrasyltetøy og oppskriften finner du her.

image

Og sist men ikke minst har jeg satt rabarbralikør igjen, og ønsker du å lage det. Finner du oppskriften her.

image

Nasjonal skittentøyvask.

Jeg kjører forbi Eidsvoll bygningen rett som det er og måtte svinge innom for å se på utstillingen som står utenfor i perioden 9.mai – 12.juli.

image

Henrik Wergeland på sokkel er brukt i utstillingen.

image

Dette er en utstilling over ting i historien vi helst vil glemme. 20 fortellinger om sjukehusbarn, krigsveteraner, romfolk etc.

image

image

image

image

Det handler om hvordan samfunnet behandler folk som faller utenfor,  de svakeste gruppene. Som de har kalt ” nasjonal skittentøyvask “.

image

De vil gjøre oss mer bevisst på medmenneskelighet.

image

image

Her henger vasken på klesnora.

image

image

Hegg “Prunus padus “.

image

Nå blomstrer Heggen her på Eidsvoll. Disse bildene er tatt av Hegg utenfor Eidsvoll bygningen.

image

Hegg vokser i hele landet og blir opptil 15 meter høye. Hvite blomster som lukter karbol.

image

Etter blomstring kommer det svarte steinfrukter med snerpesmak på de. Av frukten kan det lages vin og likør.

image

image

Når Heggen blomstrer er det varmt nok til å begynne å så, og en kan begynne å fiske. ( gammel folketro)

image

Treverket er sterkt, seit og fint til dreiearbeid. Brukbart som ved også.

Ved til vinteren.

Da er vi i gang igjen,  med ved, ved og ved.

image

Store fine vedkubber. Ja, vi trenger mye ved til vinteren og det kan bli kaldt i vinter. Det er nå vi forbereder veden som skal ligge ute å tørke i sommer. Så den er klar til å brennes og lage god varme for oss i vinter. Med gammeldags fyr, må vi fyre litt for å få varmt vann også. Så for oss er ved viktig.

image

Her har vi fått hjem, vedkubbene. Så må vi kløyve den. Mange prosesser.

image

Vi har jo god trening da.

image

Her står trillebårene på rad og rekke med kløyvd ved, nå skal de kjøres til plassen de skal tørke på. Her er det arbeid noen dager.

Anny ‘s Wienerbrød.

image

1/2 kg hvetemel
250 g marg.halvparten meierismør
3 ss sukker
3 dl melk
3 egg
1/2 ts kardemomme
100 g gjær

image

Egg og sukker Piskes litt.
50 g av marg.smuldres i melet, resten  skal kjevles i 2 ganger.

image

Gamle håndskrevne oppskrifter,  er det ikke  alltid fullstendig beskrivelse. Så dette var alt som stod. Men, det er jo å blande alle ingrediensene godt i sammen til en smidig og glatt deig. Så heve den til dobbel størrelse. Ta så deigen ut på et melet bord og kjevl den ut, smør på 100 g smør på deigen, rull den i sammen og kjevl den ut på nytt. Smør så 100 g med smør til på leiva og rull den så i sammen igjen. Jobb litt med deigen før du kjevler ut den siste gangen, se bilde. Ta så å skjær ca. 2 cm tykke strimler, da bestemmer du hvor store de skal bli på lengden. Jeg prøvde litt forskjellig,  for å prøve meg litt fram.

image

Tar så strimmelen og snurrer og frir rundt i en ring.

image

Smør tilslutt litt sammenvispet egg på.
Stekes mitt i ovnen på 200 grader i ca. 10 min.
LYKKE TIL.
De er veldig gode.
Før servering smører du melis på.

Gojiplantestativ.

Jeg har en goji plante som har vokst så den trengte noe å vokse på.

image

Jeg satte gubben på saken. Og han brukte sin kreativitet og fantasi for å hjelpe meg med et stativ som goji planten kunne vokse på.

image

Her begynner noe å bli ferdig.

image

Prøvesetting. Katten blander seg også opp i dette. Ville vel hjelpe til.

image

Så var kunstverket ferdig. Så her kan planta vokse seg stor, og kanskje får vi Gojibær på den også.

image

Hagen min kl. 05.00.

Tidlig på morgenen 2. Pinsedag. Det har regnet i natt, temp. er + 8,4 grader. Et yrende fugleliv ute, de synger så morgenfriskt. Og jeg hørte gjøken i det fjerne. Det lysner til dag og det ser ut til å bli en fin dag. Det er virkelig morgenstemning ute, så tidlig på morgenen. Hvis du ikke er morgenfugl allerede,  bør du prøve det å gå ut så tidlig på morgenen.  Det er veldig koselig.

image

Det lå noen vanndammer etter nattens regn og det var lett å se det gule pollen støvet som hadde samlet seg.

image

Vann på stoler og bord. Jeg går da samtidig å tømmer blomsterkrukker for overflødig vann.

image

Vi plantet i fjor noen steinbedplanter rundt dammen vår, de er i ferd med å komme seg litt. Ble litt tørt i fjor da vi plantet de. Men,  nå er det blomstringstid for noen av de.

image

image

Liljekonvallen står nå fint, vil nok blomstre om en stund. En liten blomsterknupp her. Regndråper på bladene.

image

Rabarbraen kommer seg nå.
Morsomt å se hvordan det vokser. Det har vært en kald vår, så det har vokst sakte i år, en lang vår.

image

Tulipanene står fint med regndråper på i dag.

image

I går plantet jeg denne tateren. En nyinnkjøpt pil. For de som har fulgt med her, så har dere sikkert sett at jeg ønsker meg pil, har gjort det i flere år.  Nå endelig har jeg fått min første plante. De er jo så dyre i innkjøp og jeg har jo lyst på så mye hele tiden, så her er det snakk om prioriteringer. Har en plan om en hel hekk av Pil. Kanskje en dag er det ønske oppfylt også. Har iallefall nå denne ene hvis den overlever da.

image

På min morgenrunde i hagen fikk jeg se at et av plommetrærne var i blomst, det var nå veldig mange blomster på det, så nå litt varme og insekter hadde gjort seg. Men,  været og avlingene kan man ikke rå over. Det må en ta som det kommer. Noen ganger har vi flaks andre ganger ikke.

image

Rømmegrøt og laks.

Nå er det tid for rømmegrøt. Vi har tradisjon her i Norge på å spise Rømmegrøt på sommeren. Det er gjerne festmat, til spesielle anledninger som f.eks. til 17.Mai og Sankthans. Vi har startet Pinsen i dag, lørdag med Rømmegrøt og Laksemiddag.

image

Så nå tenkte jeg å skrive inn oppskriften på Rømmegrøt her, for det er jo så lett og lage. Og godt smaker det også.

image

Rømmegrøt til 4-6 porsjoner.
1 liter seterrømme
Ca. 3 1/2 dl hvetemel
1 l melk
1 ts salt
Sukker og kanel til å strø oppå.
Smør fra kokingen
Ha rømmen i en kjele,  kok opp under omrøring og la den koke videre i ca.2 min. Rør i halvparten av melet. Rør til grøten skiller seg og smøret kommer fram. Øs av så mye smør som ønskelig og hold smøret varmt fram til servering.
Ha så i resten av melet og tilsett melken litt etter litt mens du rører grøten jevn og helt uten klumper. Kok opp grøten og la den småkoke under omrøring i 5-7 minutter.

image

Vi hadde hjemmelaget solbærsaft til.

Janne Marie(født Haugen) Steihaug og Lars Pedersen Steihaug

Image

Marie_og_Lars_Steihaug 001

Janne Marie (født Haugen) Steihaug, født 26.12.1903 og døde 18.01.1999. Var fra Haugen Gård i Grimsbu/Folldal. Moren het Marit Torstensdatter (Ryen) Haugen (født 29.01.1865), faren het Johannes Andersen Haugen (født 30.01.1867). Søsken: Johanna, Brynhild, Tora, Anna, Gudrun.

Lars Pedersen Steihaug, født 10.07.1896 og døde 15.08.1984. Moren het Berit Pedersdatter Eggen (født 20.2.1859), faren het Peder Pederson Lien (født 1848). Søsken Peder (1882), Birger (1889), Laura (1894), Borghild (1896).

Bosted: Alvdal. Fikk 1 datter: Borgny (født Steihaug) Johnsen (født 31.12.1925)

 

Utplanting av blomster.

Nå er det tid  for å få ut planter her. Det har vært en så kald vår, at det har ikke gått ann og sette noe annet en stemor som tåler litt frost ut. Men,  nå må vell frostnettene være over. Det er jo Pinse til helgen.

image

Jeg planter litt på hytta også. Da vi var oppover til Koppang sist, gikk vi tur i skogen. Og da fant jeg en “rusten pinne”. He, he. Veit ikke hva det var jeg fant, men har iallefall nå satt den opp på hytta og hengt blomster på den.

image

Var ikke den rustne stanga fin?
Jeg syntes det ble artig.

image

image

Da jeg fikk min postordre pakke, fikk jeg noen små løk ekstra som overraskelse. Jeg har skrevet om det her tidligere. Men,  jeg veit egentlig ikke hva det er,  så det blir jo spennende å se etterhvert.

image

Nå har jeg satt de ut i drivhuset og de har kommet godt igang med spiringen .

image

I fjor vår sådde jeg frø av praktspragle, og noen har overvintret inne. Jeg har noen store som jeg nå syntes skal bli gått å få ut. De tar så stor plass.

image

Her er en av de som nå har blitt pottet om i utekasse . Håper de kan stå å pynte opp ute i sommer.