Grahamkjeks.

image

( ca. 30-35 stk)
Jeg tredoblet deigen da jeg først lagde.
Deigen:
150 g sammalt hvete, grov
100 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1-2 ss sukker
1/2 ts salt
100 g meierismør
1 dl fløte eller melk

image

Tillagingen:
Ta fram alt som skal brukes.  Smelt smøret og la det avkjøles igjen.  Ha bakepapir eller smør 1-2 plater. Hold av litt hvetemel til utbakingen. Rør godt sammen resten av melet og bakepulveret og tilsett de andre ingrediensene. La deig stå en stund på et kjølig sted.slik den opp på bakebordet, kjevl den ut og prikk den. Stikk ut kjeks med en stikker eller et glass. Legg kjeksen på plata og stek på 180-200 grader til de er gylden brune.

image

image

Lilje.

Nå har denne Lilja stått å blomstret så fint noen dager. Jeg var nøtt for å ta bilder av den.  Store kremhvit blomster.

image

Det var hele fem blomster på samme stilken som foldet seg ut samtidig. Helt fantastisk. Jeg hørte folk som gikk forbi på gata sa, “se på den blomsten da”.

image

Tror du det var en stolt hagefrue som overhørte komentarer eller?

image

Lurer på om noen år med flere stilker og blomster, da skal den bli gedigen.

image

Barnelue.

image

Jeg har laget lue og hals til høst/vinteren.  Kjekt å ha et ekstra sett når en går i barnehagen.  I går la jeg ut oppskriften på halsen,  så da kommer oppskriften på lua nå.
Jeg har brukt et 100 % ullgarn som har flere farger, så mønsteret kommer av seg selv.  Garnet selges i epla butikken min. Har brukt pinne nr. 3. Str. 2-4 år.
Lueoppskrift.
Legg opp 88 masker og strikk 20 cm vrangbord rundt 2 r og 2 vr.  Fell så på neste omgang 1 m i hvert felt med vr m = 66 m. Strikk 3 omg som m viser. (r over r, vr over vr). Fell 1 m i hvert felt med rm=44 m. Strikk 3 omg som m viser. Strikk 2 r Sm omg rundt= 22 m. Strikk 2 omg rett. Strikk 2 r sammen omg rundt=11 m. Strikk 1 omg r. Klipp av garnet, trekk tråden gjennom m, og fest den godt.

image

Dusk:
Lag en dusk og sy dusken på i toppen på lua.

image

image

Løs hals.

image

Jeg forbereder høsten/vinteren for vår lille godklump. Så da har jeg strikket en hals og lue.
Her kommer oppskriften på halsen:
Str.  2/4 år
Jeg har strikket med 100 % ull garn, pinne nr.3
25 m glattstrikk =10 cm
Fortykket
Legg opp 55 masker og strikk vrangbordstr. 1 r,1 vr innenfor 1 kantmaske i hver side som tas løst av. Når arbeidet måler 14 cm felles til halsringningen slik: fell av de midterste 17  maskene og strikk hver side for seg.
Fell videre mot halsen på hver 2 pinne med 1 m 4 ganger. Når arbeidet måler 20 cm, felles til skulder fra ytterkant med 5,5,5 m
Ryggen
Legg opp og strikk som fortykket til arbeidet måler 11 cm. Fell nå av til skuldrene som på fortykket. Samtidig med 1.skulderfelling felles til nakken slik: fell av de midterste 21 m og strikk hver side ferdig for seg. Fell videre mot nakken på hver 2. p med 1 m 2 ganger
Montering
Sy sammen høyre skulder. Plukk opp 98 m rundt halsen og strikk 3 rett og 3 vrang innen for 1 kantmaske i hver side.  Strikk til halskanten måler 13 cm.  Fell av. Sy sammen venstre skulder og halskanten.

image

Perlys Rugbrød.

image

Jeg lagde disse brødene runde og stekte de på plate. Det ble 4 små runde brød. Stekes i 200 grader i 30 minutter.

image

Med rugmel fra Sunkost. Har aldri sett det før, posen inneholder 1,25 kg rugmel. Det pleier jo å være 1 kg.
Så jeg tok utgangspunkt i dette melet.
Oppskriften kommer her :
1,25 kg rugmel
50 g (1 pose) tørrgjær
1ss karve
1/2 ss salt
1/2 ss sukker
1 ss sirup
1 ss oregano
1/2 ss hvitsløkspulver
3 ss bakeolje
2 ss epleedikk
1 l fingervarmt vann
Arbeid deigen kraftig.
Hev deigen godt og bak ut og hev på nytt. Pensle med vann før steking.
Spesielt godt sammen med pålegg med kraftig smak som kryddersild, sursild, spekepølse og skarp ost.

image

Brødet er mykt, godt på smak og det fristet til å spise mer. Sa testpanelet mitt.

Perlys Myntebrød.

Veit dere hva, brødene mine ble veldig gode.

image

Her kommer oppskriften.

3 dl (sur melk) Kefir
3 dl H-melk
1 l vann
1 ss salt
1 ss olivenolje
1 ss sirup
1 pose tørrgjær (50g)
1 dl sesamfrø
1 dl linfrø
1 dl solsikkefrø
2 dl spelt flak (helios, Sunkost)
6 dl sammalt hvete, grov
1,3 kg sammalt hvete, fin
2 dl mynteblader

image

Har du kald deigvæske,  da tar det lang hevetid . Men, resultatet blir veldig bra. Eller så kan man varme væsken opp til 37 grader. Det ble 4 brød ut av denne deigen. Litt løs deig, bare fint da det er mye grovt mel i. Deigen kan bare slåes ned etter heving og skuffes over i smurte former. Deigen må eltes godt og heves godt. Denne brøddeigen har ikke fint hvetemel. Kun sammalt hvete. For at det skal bli en sund variant av brød.

image

Jeg hakket opp mynte bladene og hadde i deigen.

image

Stekes i 200 grader i 45 min.

image

Brøddeig.

I dag har jeg eksperimentert med forskjellige melsorter og laget meg forskjellige brød.
Nå er jeg kanskje ute på tynn is, men alt skal prøves.

image

Jeg driver nå å tar inn mynte til vinteren,  som jeg tørker og har til te.

image

Så da jeg skulle sette brøddeig i dag, fikk jeg lyst til å ha i fersk mynte i brøddeigen.
Oppskriften på dette brødet pluss et annet brød jeg har laget i dag kommer litt seinere, da jeg har laget brødene ferdig og smakt på de om de er spiselige.

image

Høsten er i anmarsj.

image

Jeg har både gule og røde hagebringebær som du ser på bildet.
Da jeg hørte de spådde regnvær etter denne lange perioden med finvær,  og
jeg har vært på hytta i helga og ikke fått plukket inn bringebær. Fortet jeg meg ut å plukket de i går og det var lurt,  for det tordenværet som kom, kom ikke helt stille kan man si. Det lynte og smalt samtidig rett over oss her. Men,  jeg reddet bringebærene før de regnet bort.

image

Se så fine de var, hadde nok ikke sett så fine ut i dag. Jeg renset og frøys ned de fineste bærene, som blir gode enten som dessert eller til kakepynt til vinteren.  Nam, nam.

image

Resten ble syltetøy.
Da jeg var ute så jeg at det var mange modne Amerikanske blåbær også, så da plukket jeg de inn samtidig.

image

De gikk også rett i fryseren.
Nå blir det nok værskiftet, høsten er på anmarsj.  Og det kan også være deilig.  Nå har jeg omtrent bodd ute i noen måneder,  sommeren er den travleste tiden i året for meg, med stor hage og mange byggeprosjekter. Så nå gleder jeg meg til det blir innekos og håndarbeids tid igjen. Venter på Hobbyklubbens neste medlemsblad, for å se hva for noe spennende de har å tilby denne måneden.
Kos deg du også med Høsten som er i anmarsj.

Hjemme igjen.

Borte bra, men hjemme best er det noe som heter.
Vi har fartet så mye i sommer,  spesielt i mellom hytta og hjemme at jeg våkner om morgenen og lurer på hvor er jeg i dag? Og i dag er jeg altså hjemme. Sola skinner i dag også, men det er kaldt om natta og kaldt og fuktig om morgenen. Morgen dis over jønsjøen.  + 10 grader kl.07.15.

image

Da jeg leser avisen til frokost ser jeg at det er flere enn oss som ikke har mobildekning. Men,  i dag har jeg fin dekning igjen.  Det er 4G, de har skrytet til og med på reklamen sin at nå har vi fått 4G på Eidsvoll. Det er ikke mye å skryte av. Det er veldig mange som mistet mobildekningen når 4G kom. Og vi har måttet gå ut for å prate i telefonen her. Men så har jeg en sønn som bor et annet sted som også har opplevd det samme,  han ga meg et tips. Slå av 4G på mobilen på innstillinger,  bruk 3G istedet. Og veit du hva – det funker. Nå har jeg dekning igjen.

image

Ute i hagen min tidlig på morgenen, med lav sol.

image

Se hvor mye blomster det skal komme på denne hortensiaen.

image

Når blomstene står på sitt fineste, går det mot vinter.

image

image

image

Hvis jeg vil ta vare på noen til neste sommer må jeg snart begynne å ta noen inn.

image

image

image

image

Nå skal enda en av liljene jeg kjøpte i våres blomstre. Fin?

image

image

Jeg kjøpte 5 forskjellige liljeplanter i våres og det var spennende for meg å se hvordan de så ut i blomst. Det ser ut som de blomstrer på forskjellig tid alle sammen.  De blomstrer en etter en.

image

Det er mye glassepler, men små og kart enda. De ser heller ikke så pene ut i år.

image

Det er mye svarte prikker på de.