Nå er det mørkt når kl er 16.00. Så det er koselig med litt ekstra lys i trærne.
Julestjerne i vinduet.
Og et opplyst fuglebrett.
I dag har vi vært i Aukrustsenteret, hvor det var laget til julegate.
Her oppe har det vært mildt og sol i dag.
Dette er jo helgen hvor vi går inn i adventstiden og alle tenner julegatelys og julelys på trær ute.
I Aukrustsenteret hadde de laget en julegate med julestemning, handel av husflidsting. Bakst, håndverk, julenek og julemat.
Lørdag 12.desember er det “verdenspremiere ” på ny flåklypa film, Solan og Ludvig – herfra til flåklypa.
Flåklypa – jø så fyse.
Ønsker du nærmer informasjon om Aukrustsenteret kan du gå inn på www.aukrust.no.
“Å som vi lengtet etter julekvelden – denne tæljlysblafrende høytiden i desembermørket”.
Etterpå reiste vi en tur til Tynset for å se på livet der.
Der var det små nisser som delte ut godteri til barn.
Og julemusikk i senteret.
Så julestemningen var i gang her også.
Denne fine boka med mye forskjellig førjulsmorro som jeg fikk her om dagen.
Inneholder ideer og oppskrifter på gaveideer som er sydd, strikket,tovet,klippet fine ting i papir, heklet,saget og laget ting i tre.
169 sider med gode ideer til å få julestemning av.
“Julens gleder finner du ikke under treet men i ditt hjerte”. står det i boka. Fint sakt.
Fine bilder tatt av Guri Pfeifer som skaper julestemning.
Igjennom hele boken er det fine ord skrevet, som dette: “lykkelikst er det hjerte som banker for andre”.
Her får du mønster på disse fine julegrisene, er du glad i håndarbeide er dette boka for deg.
Nå skal jeg kose meg og nyte førjulstiden for alt den er verdt, uten stress og mas. Håper du også får en koselig førjulstid. Tenn et lys, fyr i peisen og dra frem håndarbeide ditt og nyt denne fine tiden før jul.
Ja,den jula, ja, den jula – er til bekymring for noen og enhver.
Nå har denne fine inspirasjons boka fra Cappelen Damm kommet, med masse gode ideer til gaver man kan lage til jul.
F.eks. Er det oppskrift på strikket håndduk og duftputer man kan lage i linstoff. Og jeg heiv meg på med en gang, blir så lett revet med.
Så her ser dere begynnelsen til en håndduk, lik den i boka.
Ellers så på side 114 var det oppskrift på Miriams frøbrød med tørket frukt.
Jeg tok en sjanse på at dette brødet var godt og ganget oppskriften med 10.
D.v.s da blir det 20 brød.
Jeg har dratt frem den store elte maskinen min i dag og satt en stor brøddeig.
Jeg har laget et lignende brød tidligere, skrev inn oppskriften her 05.10.2012 og veit at brødene blir saftig og gode med “skålding” som de kaller det i boka. Ønsker du min oppskrift fra 2012 så finner du den her. Eller så må du kjøpe boka om du vil ha den oppskriften jeg har brukt i dag.
Jeg kokte opp en full gryte (40 dl) med
vann og satte i gang.
Å så deilig, jeg kjente at det var noe forløsende, jeg har nå stridd i mot i lang tid, ikke bake til jul. I dag sprakk jeg, det var så godt. En stooor brøddeig ble det.
Takk Tone Merete Stenklev og Miriam Nilsen Morken som gav meg førjulstid boken og oppskriften på disse brødene.
Masse godt er det i denne brøddeigen.
Jeg får kun stekt 3 brød om gangen. Så dette tok hele dagen i dag.
Denne helgen har jeg virkelig følt at jeg har hatt en avslappende helg. Og i dag har det vært ordentlig søndag.
Det er nå en tid på året hvor en kan slappe av fra hagearbeid og andre ting en har hengende over seg, som skulle ha vært gjort i helgen.
Sola skinte lavt på himmelen og det er noen kulde grader. Vi tok turen opp til Løntjernbråten og Øvre Holsjøen igjen i dag. Der hvor farmen 2015 ble spilt inn .
Vi bor jo i nærheten og jeg har skrevet om det her flere ganger i år. Det har vært morsomt å følge med på forandringene. Før, under og nå etter innspillingen. Om vinteren er det jo her vi har pleid å gått på ski i de oppkjørte løypene rundt Øvre Holsjøen.
Nå ønsker Lions å leie ut huset til overnatting og weekender.
Roser utenfor huset etter sommerens farmenopphold.
Roser med snø på.
Vi gikk en tur innover i skogen der.
Lav vintersol over Øvre Holsjøen.
Amfi, Råholt senteret. Etterpå reiste vi hit for å spise verdens beste sushi.
Her har de en utrolig god sushi, og et hyggelig personale.
Mmm, ser det ikke godt ut.
Ja,vi elsker Eidsvoll.
Vi har virkelig mye fin natur og mye fint å se på her på Eidsvoll.
I dag har vi gått en fin tur som starter ved Eidsvoll bygningen. En kan kjøre bil og parkere her utenfor på parkeringsplassen. Eller ta toget til Eidsvoll Verk togstasjon og gå derfra og bort.
Denne turen kan virkelig anbefales.
Turstien går langs Andelva på nedsiden av Eidsvoll bygningen.
Her er det fremdeles 4 mindre kraftverk i Andelva som drives av Hafslund.
Tre av kraftverkene ble bygd i årene 1978 – 1984, mens den nyeste ble satt i drift i 2004. Og disse har en årsproduksjon som tilsvarer forbruk til 1000 eneboliger.
Her er det også veldig mye historie, vi gikk forbi Mago A-B-C og D.
Pilegrimsleden og Rondanestien går også her.
Mathisen -Eidsvold Værk eide og hadde drift i Mago A som hadde drift til 1962.
Mago B som stoppet 2.januar 1940
Mago C i juli 1965
Mago D var i drift til 1935
Det var flere enn oss som benyttet oss av denne historiske stien i dag. Her kom det heste ryttere.
Vi gikk forbi denne trollskogen, artig.
Jeg tar mye bilder når jeg er ute sånn å opplever noe nytt. Her var det fint.
Denne brua var sponset av frivillighetssentralen på Eidsvoll. Vi kunne gå ut på en liten øy på den.
Det var fint der, kan bare innbille meg hvor fint det er her på sommeren. I dag var det minus 8 grader da vi gikk.
På dette tykke treet har en bever gnagd.
Dette ble nok en for stor jobb for beveren, for det ser ut som den har gitt opp.
En kald vinter sol var det i dag.
Det var plakater langs turstien med fin forklaring om historien.
Her er Mago C.
Her har det brent for en liten stund siden, så det var ikke noe tak.
Ja, dette var dagens opplevelse for meg. En flott tur ute i vinterkulden.
2 brød i 2 l former:
50 g (1pk) gjær
1 l skummet kulturmelk
3 ss olje
2 ts salt
1 ss sirup
1 1/2 liter grov sammalt hvete
8 dl hvetemel
I ovnen ved 200 grader i 45 -60 minutter
Smuldre gjæren i bakebollen. Varm melken til den er lunken, ca 37 grader.
Hell litt av melken over gjæren og rør den ut. Tilsett resten av melken, olje, salt og sirup.
Rør inn mel og elt deigen til den blir glatt og smidig. Dekk deigen godt med plast, sett den lunt og trekkfritt til heving til dobbel størrelse, ca. 1 time.
Elt deigen lett om, del den i to jevnstore emner som trilles til glatte brød. Legg brødemnene i smurte former og etterhev dem til de fyller formene, ca. 20 minutter.
Pensle brødene med lunkent vann, snitt dem og stek dem på nederste ribbe.
Avkjøl brødene på rist.
I går laget jeg dette stilleben ute.
I natt har det snød litt og i dag ser det virkelig jul’ette ut.
Ta tiden tilbake. Jeg har mange stressede tanker som kommer i mitt hode hele tiden. Alt jeg burde ha gjort. Akkurat nå f.eks. – Nå har jeg bestemt meg for å fargelegge julekort og sette meg ned for å gjøre det.
Det er veldig koselig, jeg har tent levende lys og det har snødd litt ute i natt og jeg får julestemning av å fargelegge på disse fine kortene fra Fam Irvoll. Men, så dukker disse stressende tankene opp, har jeg tid til dette? Er det ikke noe viktigere jeg burde gjøre? F.eks. den store haugen med reine klær som skulle vært stryki?
Eller kanskje jeg burde ha begynt å bake litt til jul?
Ingen god følelse, det er en stressfaktor som kommer når jeg skal kose meg med denne fargeleggingen. Jeg må feie disse tankene tilside, ingen ting er så viktig at det ikke kan vente. Jeg tenker på da jeg var barn, da kunne jeg sitte å kose meg med å tegne eller fargelegge i timesvis uten å få dårlig samvittighet.
Nå har tiden ( eller jeg) blitt sånn at jeg ikke har tid til noe – stressa. Går nesten rundt meg selv, skulle ha gjort så mye og ender kanskje opp med å ikke få gjort noe, for jeg har så mye å gjøre. Stadig dårlig samvittighet for alt en burde ha gjort og som en ikke får tid til.
Men, er alle disse burde ha gjort tankene så viktige. Jeg må jobbe med meg selv. Nå skal jeg fargelegge disse kortene i dag, punktum. Alt annet er uviktig. Jeg kan stryke en annen dag eller gjøre som de fleste andre ikke stryke de klærne i det hele tatt. Jeg og min familie har ikke godt av alle de julekakene, jeg kan kjøpe frukt og nøtter istedet til jul, mye sunnere. Så sparer jeg tid på baking, jeg må IKKE bake til jul – JEG MÅ IKKE. Dette er vanskelig skal jeg si deg, det ligger så dypt i sjela mi at det gjør vondt. Så vi får se hvordan det går, men i dag skal jeg fargelegge julekort. Uansett hvor vanskelig og vondt det gjør, jeg må klare å bryte et mønster, en vane.
Nå har jeg både fått fargelagt og skrevet av meg litt frustrasjon i dag. Og kan puste dypt ned i magen og slappe av uten å ha dårlig samvittighet. Vi trenger virkelig noen påminnelser i hverdagen, vi må ikke gjøre alt. Livet går videre uansett, og det er kanskje kun meg selv som setter alle disse kravene til meg selv.
I dag har jeg gått en lang tur med hunden til kammeraten til sønnen min.
Det ble litt av en tur, da det kom litt snø og regn på mandag og så hadde det frysi på. Så det var en tanke glatt inni skogen der jeg gikk, og denne hunden var veldig stressa. Den dro meg i alle retninger på glatta, jeg hadde problemer med å holde den igjen for den var sterk.
Men, det ble en fin tur allikevel i det kalde lave solskinnet. Det var fint å være ute i dag og så slapp jeg å gå aleine. Og litt ekstra trim ble det også, da jeg måtte bruke noen ekstra krefter på denne hunden.
Og det så ut som Billy koste seg også.
Før skogsturen med Billy fikk jeg hjelp av min sønn til å sette opp noen pallekarmer og paller ute ved huset.
Noen forann huset og noen bak. Så hjalp han meg med å sage ned grankvister som jeg skulle ha oppå.
Kjekt å få litt hjelp av og til. Så dekket jeg oppå med granbar. Det eneste som manglet nå var litt snø rundt, men det kommer snart.
Vi har noen store grantrær i utkanten av hagen og der var det mye kongler nå. Så jeg var å plukket med meg en hel haug.
Noen av alle de konglene jeg plukket i dag.
Ja, som dere sikkert skjønner skulle jeg bruke disse konglene oppå pallene mine.
Sånn ble den ene, pynt til jul ute. Og mye snæks til fuglene ble det.
Epler fra hagen i sommer, solsikkefrø i fuglehuset. Snømannen har lys i seg, så jeg håper det ble litt dekorasjon for både mennesker og fugler.
Og sånn ble den andre.
Ja, dette var dagen min i dag, mye kreativitet og frisk luft.
Julen nærmer seg med stormskritt, så gøy å pynte litt.
Alle hjerter banker,alle hjerter banker, vaffelhjerter banker ei……….
Vafler kan lages finere eller enklere etter hvor mye fløte eller egg vi har i dem og hva slags mel vi bruker. I vafler kan vi også ha rester av grøt, suppe, hvit saus eller vaniljesaus o.l
En kan beregne 7-8 dl mel pr. l væske, og mindre mengde mel hvis det er egg i røren.
Det er mange forskjellige oppskrifter på vafler.
Her har jeg tenkt å gjengi noen.
Hverdagsvafler:
2 egg
1/4 ts salt
2 ss sukker
4 dl kefir /kulturmelk
2 dl hvetemel
1 ts kardemomme
Vafler med byggmel :
6 dl byggmel
2 dl hvetemel
1 ts salt
4 ss sukker
2 1/2 ss margarin
1-2 egg
1 l sur melk
1 ts bakepulver
Vafler med grovt mel :
2 egg
4 dl Kefir
2 1/2 dl sammalt hvete, grov eller fin
1/2 ts salt
Vafler med havregryn :
4 dl havregryn ( la havregrynene svelle i melken i minst en time)
3 dl kefir eller kulturmelk
3 dl lettmelk
1-2 egg
3 ss smeltet smør
1 ss sukker
1/2 ts salt
2 ss hvetemel
1/2 ts natron
Fløtevafler: (3-5 jern)
175 g hvetemel
1 ts bakepulver
2 1/2 dl kremfløte
2 egg
1 dl vann
60 g smør eller margarin
Eller denne oppskriften på fløtevafler:
4 dl hvetemel
1/2 ts salt
5 dl kremfløte eller rømme
1 ss vann
Eggevafler:
2 egg
2 ss farin
Piskes til eggedosis
4 dl hvetemel
1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 dl vann
4 dl melk (søt,sur eller fløtemelk)
3-4 ss smeltet smør
1 ss sitronsaft
1 ts revet sitronskall
Eller 1/2 ts kardemomme
Vafler med grøtrester :
Ca 1/2 l grøt
6-8 dl hvetemel
1 ts salt
4 ss sukker
2 1/2 ss margarin
1-2 egg
1/2 l sur eller søt melk
1 ts bakepulver
Potetvafler:
250 g kokte,malte poteter
1/3 l melk
250 g hvetemel
1 ts bakepulver
60 g smør eller margarin
2 dl kaldt vann
Vaffelkaker :
4 eggeplommer
250 g sukker
250 g margarin
500 g potetmel
3 ts bakepulver
4 stivpiskede eggehviter
Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis, tilsett smeltet smør, potetmel, bakepulver og de stive hvitere. Legg 2 ss røre i godt smurt vaffeljern og stek vaffelkakene leseglede. Oppbevares i kakebok som vanlige småkaker.
Vi kan ha syltetøy på vaflene eller bær og rømme eller vispet krem, vaniljekesam eller vaniljekrem, fruktyogurt er også godt til. Brunost, hvitost eller honning og sirup. Is er fint tilbehør. Og hvorfor ikke prøve noe salt til som f.eks pølse med vaffel. Eller en stuing.
Her kommer oppskriften på sjampinjongstuing:
2 bokser sjampinjonger( a 200 g)
3 dl fløte (20%)
1 dl fløte (35%)
Salt
Hvit pepper
Varm 2 dl av kaffefløten og legg i soppen. Kok opp uten lokk. Spe av og til med resten av kaffefløten. Krydre forsiktig med salt og pepper, og spe med kremfløten. La fløten koke langsomt inn til stuingen er tykk og blank og har utpreget soppsmak.