Romjula.

God morgen. Det er 5. Juledag og her er det frendeles ingen julesnø. Men, en fin soloppgang over Jønsjøen har vi. Røde makrellskyer på himmelen, og hele Jønsjøen er rød i dag.

Håper du har en fin romjulstid, at du kan slappe litt av fra det hverdagslige. 

 

Julestemning. 

Da vi var innom på Koppang i helgen, sto treet vårt å lyste så fint med masse snø på ute, det ga oss en slik god, gammeldags julestemning.

Måtte ta noen bilder av det med hjem, for her på Eidsvoll har vi jo ikke snø til jul, bare is og glatte veier .

Det var litt skummelt å kjøre hjem, da det var underkjølt regn. Men alt gikk fint for oss, heldigvis. 

Så nå skal jeg tenke på den fine vinteren som er oppe i Østerdalen, mens jeg gjør i stand til jul her på Eidsvoll. For nå er det ikke mange dagene igjen til jul.

Morgengry.

God helg og siste helgen i advent. Jeg er nå i Alvdal igjen. Her er det en helt annen julestemning ute enn hjemme. Snøen ligger så fint på bakken og lyser opp. I motsetning til hjemme, hvor det ser ut til at snøen skal utebli i julen.

Jeg er så tidlig våken om morgenen og det er innimellom kjedelig. Prøver å ligge litt, for ikke å vekke andre. Men, det begrenser seg hvor lenge jeg klarer det. Her har jeg tatt bilde ut igjennom soveromsvinduet tidlig på morgenen. 

Så fant jeg ut at det gikk ann og sette effekter på dette bilde. Så her kommer noen flere bilder av samme bilde.

Ok, det får holde, jeg får heller stå opp å sette på kaffien.

Juleglede.

Her i Alvdal har vi hatt julestemning og juleglede i hele dag. Vi har masse nysnø, lyst og fint blir det.

Vi har vært på Tynset og handlet i julebuer, drikki gløgg forann bålpanne mens snøen lavet ned i store filler. Hørt på barn spille, danse og de har drillet. Stor julestemning . 

Så reiste vi til Savalen og besøkte nissehuset. og hilste på Nissen. Et par akerunder i bakken ble det også.

3. helgen i advent . 

Nå nærmer det seg jul med stormskritt.

Vi har reist en tur til Alvdal igjen og skal ha litt adventskos her med to tanter.

Da jeg var ute å gikk tur forbi Husantunet i dag med minsten på akebrett, hilste vi på disse spesielle kuene. De  bor på en gård rett bortenfor.

Highland cattle-skotsk Høylandsfe. Ikke så ofte å se her til lands tror jeg.

Så ut som de nettopp hadde fått en høyball, for de spiste og koste seg veldig.

Rett bortenfor der igjen på Husantunvegen var det også et skilt, hvor det sto om den gamle taubanen som gikk fra gruvene i Folldalen og endte her nede. Mye historie her.

Ha en riktig god 3. advent alle sammen . 

Moussaka.

Her kommer oppskrift på gresk favorittmat.

4 personer . 

2 auberginer

2 ss smør

300 g karbonadedeig 

200 g cottage chees

2 løk

1/2 boks hermetiske tomater

1 boks (50g) tomatpuré 

1 ts salt 

1-2 laurbærblad 

1/2 ts pepper

Frisk oregano eller 1 ts tørket oregano

1 dl buljong

SAUS:

50 g meierismør 

50 g hvetemel 

5 dl melk 

200 g cheddar eller sveiserost

3 egg

1 ts salt 

1/2 ts revet muskatnøtt 

Stekes ved 160 grader i ca. 45 min. på nederste rille.

Vask auberginene, skjær de i skiver og gi de et oppkok i lettsaltet vann. Hell av vannet og stek aubergineskivene raskt i smør.

Grovhakk løken og stek den blank i smør. 

Bland i karbonadedeigen og stek den brun. Tilsett cottage cheese, tomatboksen, tomatpuré, salt, laurbærblad og krydder. Bland i buljong og la det hele småkoke noen minutter . 

Hvit saus ( bechamelsaus):

Smelt smør og rør i hvetemel. Spe med melk, litt av gangen, og rør godt. La sausen koke i noen minutter. Bland i revet ost, sammenvispet egg, salt og muskatnøtt . 

Legg auberginer og kjøttsaus lagvis i en ildfast form. Fordel ostesausen over i et tykt lag og dryss til sist over litt revet ost. 

Sett formen i ovnen og stek den til den er gyllen og gjennomstekt. 

Kan serveres med en grønn salat og evnt. noe brød.