Lefse med semuljegryn.

I forrige uke da vi bakte lefser, bakte vi også denne lefsa her. Jeg har aldrig funnet denne oppskriften noen annen sted, så tror ikke den er så kjent. Jeg fikk oppskriften av ei bondedame fra Soknedalen for 30 år siden. Hun bare sa den og jeg noterte ned selv. For vi fikk servert slike lefser da i et juleselskap og jeg likte de så godt. Men, nå deler jeg den med dere.

2 liter melk

1/2 kg semuljegryn 

200 gr. Smør

Litt sukker eller sirup

Kokes til grøt og avkjøles.

Jeg koker alltid grøten dagen før.

Så blander jeg inn 6 ts hjortetakksalt ( hornsalt) i grøten og litt mel til utbaking.

Når de er ferdigstekte og avkjølt, smører jeg meierismør på lefsa og strør sukker og kanel på legger de dobbelt. Skjærer de i snipper og fryser de ned med matpapir i mellom i passe posjoner i en brødpose. Klare til bruk.

God Søndag.

I helgen har vi tatt det med ro hjemme.

På fugleplassen har det kommet opp to hjemmesnekrede fuglekasser. En er malt rød og en har fått blå maling. De har blitt hengt opp høyt, for at det kanskje kan komme unger ser til våren. Har sett at noen småfugler har vært inni og testet.

Her høyt oppe i grantreet henger den røde.


Den blå har vi hengt i en stor bjørk, og var verre å se mot den blå himmelen som var i dag. Det er fin sol, men kald vind.

Bestefar og barnebarn ute å mater fuglene. Jeg har ikke fått tatt noen fuglebilder enda, men det kommer. Ekorn har vi også sett. Maten forsvinner veldig fort, så det er mange om maten her.

Kringle.

Da ble det fredag kake ( helgekake) på meg i dag også.

Skriver opp denne oppskriften også, så har jeg den til en annen gang. Kanskje det er flere som har lyst å lage. Gjærbakst smaker alltid godt. 

600 g hvetemel 

100 g margarin

100 g sukker

1 1/2 ts kardemomme 

3 1/2 dl melk

2 egg 100 gram søt gjær

( meiersmør, rosiner, egg, mandelspon og perlesukker)

Lag vanlig gjærdeig. D.v.s. alt det tørre blandes først, smelt smør og ha i melken ( skal være fingervarm), elt godt.

Sett deigen til heving på et lunt sted i ca. 20 min. Formes til en lang pølse, som trykkes ned. Høvle kjøleskap kaldt meierismør med ostehøvel og legg en stripe i midten. Strø på rosiner. Rulles sammen til en pølse og formes på en stekeplate. Pensle med egg og strø på mandlet og perlesukker. 

Stekes i 20 min. I god og varm ovn på ca. 200 grader. 

Potetlefser.

Her om dagen hadde min datter og jeg potetlefse baking til jul. Det tok oss hele dagen og bake og steke de. Vi lagde av 8 kg Beate poteter. Det var kanskje i overkant mye på en gang, men vi skulle jo dele på 2 familier. Så vi tenkte vi måtte lage litt.

Forberedelsene gjorde jeg dagen før. Finne fram alt utstyret en må bruke. Som takke, kjevle, 2 stk lefsepinner bomullshånklær, laken etc. Så må potetene kokes og skrelles mens de enda er varme, og så kværnes i en kjøttkvern, før de ble satt kaldt til dagen etter. 

Så tok vi 1 kilo beatepoteter masse som var kvernet og hadde i en stor neve rugmel og 1 stor neve hvetemel + 1 ts salt. Blandet alt godt til en pølse som vi delte opp i 8 – 10 emner.

Jeg pleier å legge slik tykk skuffeplast som man kjøper på Ikea på benken før jeg strør mel på og kjevler ut tynne runde lefse emner. Så er det lurt å ha en nylon strømpe på kjevle. Alt dette for å unngå at deigen kliner seg fast.

Kjevl med løs hånd, og hjelp til med litt mel. For å flytte lefsa fra bakeområde til takka, bruk en av lefsepinnene. Den andre lefsepinnen snur du med på takka.

Når lefsen er ferdigstekt, brettes den i 2 og legges under noe bomullsklede for å kjølne ned.

Husk å koste av litt mel av takka underveis med en smørkost.

Det er hyggelig å være 2 når man lager lefser. En baker og en steker. 

Bilder av den første snøen i høst.


Vi har jo flyttet i sommer og høst, så dette blir vår første vinter her på denne nye plassen. Vi har flyttet langt til skogs og syntes dette er veldig gøy. Da minsten skulle i barnehagen i dag, så var det bare å snu og komme hjem igjen.  Trær over vegen, så sønn min måtte ut med saga og rydde veg først. Hentet traktoren og måkte snø, så ble det barnehage alikevell. For i dag er det morro i barnehagen med nysnø. Kanskje 2 – 3 våte skift med hjem, som det er om og gjøre å få vasket og tørket så fort som mulig. For mer enn  en 6 – 8 utenpådresser har vi ikke. 

Dyrespor i snøen.


Bekken sildret livlig imellom trærne.


Huset vårt i vinterlandskap.



Så måtte jeg til å måke meg veg til fuglemateplassen.


Fuglene blir ikke glemt inne i skogen her.

Kjenner nå at det går over til regn, så spørs hvor lenge idyllen varer. Men, det er morro så lenge det varer i allefall.

Sjokoladekake med lakrisstrø.

Her kommer oppskrift på min helgekake denne helgen. Velbekomme.


Rund form 24 cm i diameter. 

3 egg

200 g smør, romtemperert 

2 dl kefir

1 dl kakao

7 dl Hvetemel 

1/2 ts salt

1 ts malt kardemomme 

1 ts bakepulver

Visp sammen egg, smør og kefir. Tilsett de tørre ingrediensene og visp tilglatt røre. Hell røren i en smurt form og stek mist i ovnen ved 175 °C i 35 – 40 minutter. Sjekk om kaken er ferdig stekt med en kakepinne. Avkjøl.


MASCORPONEGLASUR:

100 g mørk sjokolade

50 g smør, romtemperert 

100 g mascarpone 

4 dl melis

PYNT:

Lakrisstrøssel

Grovhakk sjokoladen og smelt den i vannbad. Visp smør til smidig og klumpfritt, så visp mascarponen i til klumpfri og tilsett sjokoladen. Rør inn melis. Bre glasuren over kaken og oppbevar i kjøleskap. Pynt med lakrisstrøssel.

Lammeform.

4 porsj.

1 kg lammekjøtt i serveringsstykker ( bog, bryst, nyrestykke)

8 poteter

1 løk

1 bt. Kruspersille

1 boks herm. Tomater (400g)

Ca. 1/2 dl vann

2 1/2 ts salt – 11/2 ts pepper – krydder etter ønske f.eks rosemarin, merian, basilikum ca  1 ts.

Poteter og løk skrelles, skjæres i skiver og legges i smurt form.

Kruspersillen hakkes og strøs overpotetene, tilsett deretter hermetiske tomater med kraft.

Jeg har en stor fin bladpersille på terrassen, så da brukte jeg av den.

Dryss over halvparten av saltet og pepperet. Tilsett vannet. Kjøttstykkene legges øverst i formen, dryss over resten av salt, pepper og knust krydder. Dekk formen med aluminiumsfolie eller lokk. Settes i ovn ved 125 °C i ca. 4 t. Til poteter og kjøtt er mørt. For å få stekeskorpe, ta av lokket, sett formen høyt i ovnen ved 175°C de siste 20 min.

LAMMMM.

Lam er født om våren og slaktes om høsten.

Nå er det mye godt og ferskt lammekjøtt å få kjøpt i butikken. Har du frysekapasitet er det lurt å kjøpe inn litt ekstra nå å fryse ned til seinere bruk. For lam egner seg utmerket til frysing. Tining av fryst kjøttvarer bør skje i kjøleskap, for bråtining i varmt rom gjør at mye av kjøttsafta siver ut.

Koketips: 

Kjøtt bør ikke fosskoke. Det riktige er å la det trekke ved ca. 80°C. Kok opp vannet, legg i kjøttstykket og kok opp igjen. Skum deretter godt, tilsett salt og eventuelt krydder eller suppegrønt. La så kjøttet trekke til det er mørt.

Steketips:

Kjøttstykker til gryteretter tørkes godt med kjøkkenpapir og brunes ved sterk varme. Legg ikke mer enn en serveringsposjon i pannen om gangen og tilsett salt og krydder etter at kjøttet er ferdig brunet.

Kok ut pannen mellom hver steking, for å få skikkelig varmeflate i pannen. Sil sjyen over i gryten og la trekke til kjøttet er mørt.

Lam i stekeovn:

Beste reultat får du når kjøttet stekes ved 125°C. Bruk alltid steketermometer. Pass på at dette står med spissen inn mot kjernen av kjøttstykke, og at det ikke berører ben eller fett. Steketiden er avhengig av tykkelsen på steken og hvordan du best liker kjøttet stekt. Hvis du ønsker en rosa lammestek skal du ta den ut av ovnen når steketermometeret viser 72°C. Ønsker du den helt gjennomstekt venter du til termometeret viser 76°C.

Kryddertips:

Til stekt lammekjøtt passer rosemarin, basilikum, meriam og salvie. Hvitløk og persille er spesielt godt til spekking av lammestek. Til kokt lam brukes mest timian og dill. Sitron fremhever også smaken på lammekjøttet.

Lammekjøtt egner seg både til hverdags og fest. Og vi bruker det meste av dyret. Vi har mørbrand som er fin til gryteretter og grytestek. 

Kotelett-kam til kotteletter. 

Lår : stek. I skiver som grillkjøtt eller fenalår.

 Bryst m/nakke. Kokekjøtt. Grytekretter. 

Bog. Kokekjøtt, gryteretter. Utbenet som stek.

Ribbe. Hel til lammeribbe, eller oppdelt til pinnekjøtt. 

Slagside. Rull til koking eller steking.

Nyrestykke er slagside, kotelettkam og ribbe.

Det er mye god middag man kan lage av lammekjøtt. 

Fårikål, lammefrikasse, lammekoteletter m/peppersaus, lammestek, lam i rømmesaus, fylt lammebog, trøndersodd, lettsaltet lammebog, pinnekjøtt og fenalår og mye mer.

På skogstur.

Ikke all sopp er spiselig eller skal plukkes. Men fine bilder kan det bli.

Det er mye sopp i skogen i år, men jeg har en viss angst for å plukke sopp. Men, har forsøkt alikevell å gå på sopptur, med kurv og soppkniv.  Lastet tilogmed ned noen apper på mobilen for å se om jeg ville bli tryggere da til å plukke. Men, nei – følte ikke at jeg kunne stole på appen. Det er nå kun en sopp som er helt trygg for meg, denne gule her. Kantarellen.

Har jo ikke lyst til å bli forgiftet. Synd at det skal være slik, all sopp burde vært spiselig og trygg, da hadde det ikke vært noe problem. Og vi hadde fått mye fin mat fra naturen. Det er heller ikke så lett å finne kantarell, så det har ikke blitt mye sopp plukking på meg i år. Jeg syntes det er tryggest å kjøpe soppen i butikken. For sopp er godt i mat.

Når en går i skogen kan gamle trestubber og røtter bli til troll og andre vesner. Vi tok bilde av en liten tass her. Syntes han var så søt.

Ellers har vi nå et lite prosjekt som nok kan gå over en stund. Vi driver å etablerer et fulemate sted. Og her ser du begynnelsen til noen fuglekasser som gubben og barnebarnet er i ferd med å lage. Kanskje blir det hus til noen små pippip babyer til våren igjen. Kommer tilbake med mer om dette prosjektet.