29. Juli. 

Her i Alvdal, hadde vi en bil stående under et bjørketre og slik så bilen ut da vi skulle ut å kjøre. Det er frø fra bjørka som har ramlet ned i løpet av natta. For vi har nemlig tatt oss litt fri fra arbeidet også. Vi har vært på Savalen og kjørt båt. Da vi kom ditt opp så måtte vi vente litt, for det mørknet og det bare datt ned med regn. Vi var da glade for at vi ikke hadde kommet oss ut i båten enda. Det har jo vært litt sånt vær i sommer, litt på og av, skiftende vær. Men,  det er ingen hindring i å ikke komme seg ut,  som regel blir været bedre da. Når man sitter inne,  kan været føles tunkt og regnfullt. Men, drar man seg ut, er ikke været så værst allikevel. Kanskje blir det veldig bra. Jeg, kommer til å huske denne sommeren som veldig bra. Det, har vært helt supert,  spesielt tanke på vanning ute, skikkelig grovær. Passe med vann i hagene mine.

Olsok. 

Visste du at dagen i dag i 1030: Olav Haraldsson falt i slaget på Stiklestad. Hver  Olavsdag (Olsok) blir det oppført et historisk skuespill på Stiklestad til minne om slaget. 

1514: Christian 2, ble kronet i Oslo. 

1907: Speiderbevegelsen ble grunnlagt i Dorset i England. 

1933: Stortinget vedtok en lov som forbød medlemmer av politiske partier å bære uniform. 

1948: De 14. Olympiske sommerleker i London ble åpnet. 

1958: Romfartsenteret NASA ble opprettet i USA. 

1981: Årets bryllup fant sted i London da Prince Charles og Lady Diana Spencer ble viet i St. Paulkatedralen.

Olsok, Olavsok, St. Olav, Olavsmesse.

Dagen er tilminne om kong Olav den  hellige, som falt på Stiklestad 29. Juli 1030.

I eldre tid var Olsok en stor festdag, og akkurat som på Sankthansaften ble det brent bål på høytliggende steder. Denne kvelden kledde folk seg i festdrakt og spiste grøt laget av mel fra årets kornhøst. Det ble også holdt helg på setrene, og den beste seterkosten ble satt fram til gjestene. Olsok var også en merkedag for bonden fordi havren kunne skjæres nå, og potetene var blitt store nok til at de kunne spises. Det var arbeidsforbud i hele Norden denne dagen. Primstavmerket denne dagen var St. Olavs øks, greip. 

Dagens visdomsord: Den selvopptatte skal på ingen måte dømmes, før man vet hva han er opptatt av. 

( Frithiof Brandt) 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *