4. August. 

I dag kommer det flere bilder som jeg har tatt her oppe i Koppang ute på tur. Nå synes jeg at det fine, varme sommerværet er over, og at det har kommet et drag av høst ute. Noe kommer og noe går slik er det. Jeg, pluss flere har hatt snart 5 fine uker her oppe i Østerdalen,  men til helgen skal det også bli godt å komme hjem igjen. Da blir det mye å rydde opp i hjemme, tror ikke jeg har vært borte så lenge på en gang i voksen alder. 

Visste du at dagen i dag i 1704: Storbritannia erobret Gibraltar fra Spania, som dermed ble britisk kronkoloni. 

1859: Forfatteren Knut Hamsun ble født i Lom. Hans dåpsnavn var Knud Pedersen, og han vokste opp på Hamarøy i Nordland. Hans stil er preget av fabuløs rikdom, stilistisk kraft og underfundig humor. Ingen norsk prosadikter når opp mot ham i vitalitet, lyrisk rikdom og språklig eleganse.

1912: Raoul Wallenberg ble født. 

1952: To amerikanske helikoptere fløy over Atlanterhavet for første gang. 

1990: NATO utnevnte den britiske Labourpolitiker George Robertson til ny generalsekretær etter Javier Solana.

Dagen er tilminne om den hellige Dominikus (1170-1221). Han grunnla det som ble kalt Prekebrødrenes orden, og som senere fikk navn etter ham, dominikanerne. Dette var den første orden som oppga manuelt arbeid. Den var asterisk, medlemmene snakket nesten ikke sammen, de fastet og drev botsøvelser. Dominikus grunnla kloster i Italia, Spania og Frankrike. Han krysset også Alpene til fots, noe som var hans vanlige praksis. Dominikanerne ble ved siden av fransiskanerne den mektigste orden i middelalderen. Da Dominikus døde i år 1221, var ordenen utbredt i mange land, også i Norge. Dominikanerne flyktet under reformasjonen, men kom tilbake i 1921.

Dagens visdomsord: Ingen gjør oss så ensomme som våre hemmeligheter. 

( Paul Tournier) 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *