Kongens kake – La Galette des Rois.

I morgen er det 6. Januar og da er det en stor tradisjon i Frankrike å spise denne kaken. Helligetrekongersdag, blir dagen kalt. Jeg har ikke visst om denne tradisjonen som de har i Frankrike, før jeg nå fikk utfordringen med å lage denne kaken. Visstnok spiser 97 % av frankrikes befolkning denne kaken i Januar og visstnok også flere ganger.

Det skal gjemmes noe inni kaken, kanskje en liten plast figur eller bønne. Men, jeg har lagt en skollet mandel inni den. Den som finner tingen, får en krone og blir kronet til konge eller dronning for resten av dagen.

Kaken kan minne litt om pai, for den lages av butterdeig/smørdeig i bunn og lokk.

Så var det oppskriften: Dette fyllet inni blir nok laget litt forskjellig, men her kommer den slik jeg laget det.

300 g butterdeig

75 g mykt meierismør

75 g sukker

2 små egg

100 g mandelmel

100 g romkrem

2 epler

Egg til pensling

Jeg brukte en paiform, ildfastform som jeg la bakepapir oppi og smurte litt oppi.

Dekket så bunnen med butterdeig.

Så laget jeg kremen som skal være oppi.

Jeg pisket sammen smør og sukker, til lys og luftig krem. Pisket inn ett og ett egg, og vendte inn mandelmel, så romkrem.

Så hadde jeg kremen oppi formen på butterdeigen.

Så må den lille figuren eller som her en mandel puttes i.

Så skrelte jeg epler og delte de og hadde de oppå.

Så måtte jeg kjevle ut butterdeigen til å ha på toppen av kaken. Tilslutt smurte jeg sammenvispet egg på toppen.

Brukte en liten ikke altfor spiss kniv og skar et mønster på toppen. Det skal ikke skjæres igjennom butterdeigen, det var vanskelig. Og mitt mønster ble ikke så fint, så jeg er sikker på at dette klarer du mye bedre. Men, slik ble nå min kake. Den skal vel se litt hjemmelaget ut ikke sant.

Kaken stekes ved 180 grader i Ca. 1 time, på nederste rille. Så var den ferdig og kan nytes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *