Vørterkake, vørterbrød.

image

Jeg har også laget vørterbrød i dag og kommer med den oppskriften også. Vørterbrød syntes jeg er skikkelig jul’ette og kjempegodt med smør og brunost på.
2-3 stk.
1 pk ( 50g ) gjær, helst rød pk. for søte deiger.
1 dl sirup
3 dl melk
1 flaske vørterøl
500 g rugmel
1 ts salt
1 ts anis, malt
1 ts koriander, malt
1/2 ts nellik, malt
1/2 ts pepper, malt
500 g hvetemel
2 dl rosiner

image

Smuldre gjæren i stor bakebolle.  Bruk gjerne maskin med elteklo, da deigen bør arbeides ekstra godt.
Varm sirupen. Tilsett melk, la væsken bli fingervarm. Hell litt av væsken over gjæren og rør til den er oppløst.  Tilsett resten av væsken,  og vørterøl.
Rør rugmel og krydder i gjærvæsken.  La denne fordeigen stå en knapp halvtimes tid,  til den begyner å gjære.
Arbeid inn hvetemel, til en smidig deig som slipper bollen.  Elt deigen ekstra godt,  gjerne en til minutters tid. La heve i ca. 45 minutter,  til dobbel størrelse.
Del deigen i to eller tre like store emner. Elt inn rosiner.
Form jevne brød og la de heve i drøyt 30 minutter, til dobbel størrelse. Forvarm stekeovnen til 200 ºC.
Pensle eller dusje brødene med vann. Prikk de og stek de på nederste rille i ca. 40 minutter.

image

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *