Barnas flora

Mens vi venter på våren, har jeg lyst til å sittere litt fra Barnas Flora. Jeg syntes det er veldig mye fint å finne i barnebøker. Mye og bli minnet på igjen. Håper dette kan være litt morsom lesing for hagegale mennesker. I allefall er det morsomt for meg.
Viste du at
– den gang det ikke fantes plaster, brukte folk groblad på sår?
– nyperoseknopper kan brukes som sovemiddel?
– kløverblad kan avsløre hekser?
– du kan pusse skoene dine med bladene fra smørbukkplanten?

image

Da har jeg lyst til å begyne med hestehoven, da det er den som er den første blomsten om våren, et sikkert vårtegn.
Hestehov (Tussilago farfara )
Den kan bli hele 20 cm høy.
Blomstene sitter som i en kurv, og derfor kalles hestehoven for en kurvblomst.
Bladene kommer ikke like tidlig som blomstene. Men når de først er der, blir de svære og står hele sommeren og samler næring fra sola. På undersiden er bladene helt grålodne, av bittesmå hår. De hårene er der for å samle mest mulig fuktighet fra dogg og regn.

Hestehoven lindrer hoste.
Når folk i gamle dager ble syke, var det ikke ofte de gikk til apoteket og kjøpte medisin. I stedet stolte de på vekstene som de fant i naturen.
Var det noen som hostet, kunne en gå ut og finne noen store, grønne hestehovblader. Bladene måtte ligge til tørk i sola. Når de var ferdige ble de lagt på glødende kull. Av dette begynte det å ryke forferdelig. Men den røyken var ikke farlig. Den var tvert om ganske nyttig. Den som var syk skulle puste inn røykengjennom en trakt, og etter stund ble hostingen bedre. Det er noen som tror at navnet hestehov kommer av ordet hostehever – altså noe som tar bort hoste. Men det er en ikke så sikker på. Det en vet, er at tussilago betyr ” jeg lindrer hoste” på latin. Det navnet har altså planten fått fordi den er så god som hostemedisin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *