Geiterams

Jeg fortsetter med og sitere fra boka barnas flora. Og venter på at våren skal komme og at det skal blomstre ute.

Matsyre
Geiterams.
Chamaeneruon angustifolium

I juli og august kan du gå ut og kikke etter de store, rødfiollette geiteramsblomstene. De trives godt på hogstfelter, langs skogveier og jernbanelinjer. Derfor kalles de også iblandt rallarroser, etter arbeiderene som bygde jernbanene (rallarne).
Geiterams finner du over hele landet, hvor du enn bor. Det sitter mange blomster samlet øverst på stilken, hver blomst har fire kronblader.

geiterams

Juks i Koporje
På 1800- tallet fantes det en liten bygd i Finland som het Koporje. Der brente de ned store skoger for å dyrke geiterams. Ikke på grunn av de vakrw blomstene, og heller ikke for å gi dem til kyrene så de skulle gi mer melk. Nei, det fantes en teforretning i moskva der de hadde oppdaget at det gikk an å lage te av geiteramsblader. Eierne av denne forretningen hadde også funnet ut at hvis de kalte bladene kinesisk te, så kunne de tjene en masse penger .
For kinesisk te var både fint og dyrt.
I flere år samlet og tørket bygdefolket falsk kinate til denne forretningen. Men en dag var det noen som oppdaget at det bare var geiteramsblader. Folk ble kraftig forarget over jukset. Takket være geiteramsen ble den lille bygda viden berømt. De lettjente pengene var det slutt med, men geiterams-te smaker ikke dårligere for det ……

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *