Da vil jeg sitere fra boka Barnas Flora igjen. Så kan vi jo gå ut i naturen og se etter disse plantene når våren/sommeren kommer.
Smørbukk
(Sedum telephium)
Smørbukk kalles denne planten med små, hvite- eller gulgrønne blomster som sitter tett sammen i klaser. Den trives på tynt jordlag, på bergknauser og steinete steder.
Selv om det er lite jord der den vokser, og derfor lite næring å suge opp, kan den klare seg utrolig godt. Denne planten kan ligge i en plantepresse en hel sommer uten å dø, ja, den kan til og med danne nye skudd i pressa.
Den lagrer vann i de tykke bladene, og kan klare seg uten i både uker og måneder.
Smørbukkplanten blir mellom 10 og 20 cm høy. Den er vanlig på østlandet, du finner den også enkelte steder på vestlandet, men lenger nord er den svært sjelden.
Elsker, elsker ikke ……
Er du forelsket så kan du gå ut og plukke deg noen smørbukkblomster.
De skal fortelle deg om forelskelsen er gjengjeldt. Dette trodde folk i det minste før i tida. Den som var forelsket kunne henge to slike planter over senga ved sengetid.
Når du våknet skyndte de seg å se etter hvordan blomstene hang. Hadde de vridd seg mot hverandre, skulle det bety at kjærligheten var besvart. Vred blomstene seg fra hverandre var det verre. Da var det ikke mer å håpe på.
Smørbukk kunne brukes på andre måter også. Ga noen en smørbukk til kjæresten sin, ville de vise at kjærligheten skulle vare for alltid – akkurat som disse blomstene holder seg lenge. I sverige kalles forresten smørbukkblomsten for kjælighetsurt. Før i tiden trodde folk også at planten kunne varsle død.
I Danmark heter denne planten St.Hans-urt. Et annet navn er skomakerurt, sikkert fordi barn i hele Norden har brukt de tykke bladene til å pusse skoene sine med.