Wienerbrød

image

Oppskrift:
Wienerbrøddeig:
500 g (1 l) hvetemel
1 ts kardemomme
50 g gjær
4 dl melk
90 g (1 dl)  sukker
1 egg
300 g smør eller margarin.

image

Eggekrem:
4 dl melk
45 g (3 ss) sukker
45 g (3 ss) margarin
40 g (3 ss) potetmel
1 ts vaniljesukker
1 egg

image

Melisglassur:
250 g (5 dl) melis
3 ss vann
1 ts rom-essens

image

Sikt mel, kardemomme og søtgjær has i melet. Pisk sammen egg, sukker og melk ( jeg brukte vann istedenfor melk, da blir bakverket lettere), og ha i melet. Rør deigen fort sammen og kjevle den ut til et stykke 30 X 30 cm. Smøret bløtgjøres, men må for all del ikke smelte, legges i skiver eller smøres på 2/3 av leiven, den usmurte del brettes over først, så den med smør. Så brettes den i tre den andre veien også og kjevles ut tre ganger. Hver gang brettes den i tre hver vei.

image

Eggekrem:
Alt blandes sammen i en gryte og gis et raskt oppkok mens du hele tiden rører i massen. Settes til avkjøling.

image

Den ferdige deigen kjevles ut til et emne 40 X 100 cm. Eggekremen smøres langs den ene langsiden, den andre langsiden pensles med eggehvite, og mellom langsidene pensles med smeltet smør. Deigen rulles sammen og skjæres i 2 cm tykke skiver.

image

De legges med snittflaten ned på smurt plate og heves på varmt kjøkken i 2-3 timer eller settes kaldt natten over.

image

Stekes i 10-12 minutter i ovn på 225 grader. Når wienerbrødene er helt kalde, glaseres de med melisglasur.

image

Mmmm disse var gode.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *