Julevask av kjøkkenet.

(ideer tatt fra boken “Vask”, utgitt på Pantagruel forlag)

Det er noe beroligende med rengjøring, synes jeg. Man går der og stuller for seg selv og tenker. Jeg har ingen spesiell “angrepsplan” når jeg gjør rent.  Jeg vil bare at det skal bli rent og pent. Rekker jeg ikke å gjøre det grundig rent, rydder jeg i det minste opp så det ser harmonisk ut.
Tomas Tengby, journalist, programleder og pedant.

image

Lyst er vanligvis ikke et ord man forbinder med rengjøring. Hvem vil være prektig eller pedantisk?
Den typen ingen ønsker seg som venn, en som foretrekker skurefilla framfor latter?
Men, selv den minst vaskelystne har sikkert en eller annen gang fått en vag fornemmelse av lyst, som en slags sjelelig renselse.

image

Siden vi er ferdig med planlegging og innkjøp får jeg gå i gang med vasken.
Jeg tenker å gå i gang med kjøkkenet først, da jeg bruker det veldig mye og ser at behovet er stort nå. Det vil ta en hel dag for meg å få vaske den tynne fetthinna som legger seg over alt på kjøkkenet.  Spesielt komfyren og avtrekksvifta må grundig vaskes.
For enkelte kan det komme som en stor nyhet at det går ann og trekke fram komfyren. Og bak der kan det være fint å få vasket,  gni ganske grundig rundt og på sidene av komfyren. Jif kan være nødvendig å bruke her.
Stekeovnen må også gjøres rent inni. Oftere enn bak ovnen om man bruker den mye. Hvis gamle Gratenger, overflødig perlesukker og lignende har brent seg fast, kan man stryke ut uutspedd fast Grønnsåpe i ovnen og sette den på 75 grader. Etter ca 10 minutter pleier det å være lettere å skrubbe rent. Skyll grundig etterpå.

image

Kjøkkenviften bør gjøres ren ca en gang i måneden, avhengig av hvor mye mat man lager. Filteret tas ut av viften, legges i varmt vann med oppvaskmiddel eller vaskes i vaskemaskinen.

image

Så var det kjøleskapet og fryseskapet, fint å ta det nå så veit jeg at det er gjort,  lurt å ta det et par ganger i året. Plukk ut alt og frys av, vask med Grønnsåpevann og tørk av. Og her er det også lurt og vaske under og bak. Blir det for støvete, kan kompressoren bli overopphetet og gå i stykker.

image

Gryteskapet og andre skap og skuffer rengjøres også med oppvaskmiddel eller grønnsåpe. Universalrengjøringsmiddel hvis de er veldig skitne. Hvis ikke dette gjøres kan en finne ekle små kryp og det er ikke gøy. Når man vasker får man samtidig ryddet og omorganisert, puttet ting i praktiske kurver, esker, bokser og lignende. Sjekk alle “best før” datoer og hiv det som er gammelt. Salt er antibakterielt – trefjeler og benker av tre kan skrubbes med salt og oppvaskbørste. Jif er fint middel på vanskelige flekker. Bruk tannbørsten rundt kraner i oppvaskkummen, rundt platene på komfyren og i skjøtene mellom fliser hvis det trengs. Glem ikke taklampene,  skru av kuplene og vask dem i oppvaskkummen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *