Votter!

image

Nina Granlund Sæther har laget en bok med strikke mønstre fra hele Norge i votter.
Som hun skriver har vi en lang tradisjon i Norge med hjemmestrikkede votter.
På museumene fins det eksemplarer helt tilbake til 1500-tallet.
I et kaldt land som Norge, blir vi lett kalde på fingrene, mer enn seks måneder i året bruker vi votter.

image

I denne boken får man inspirasjon, gode råd og oppskrifter. Jeg prøvde å telle- tror det er hele 43 forskjellige votter i boka,  votter til barn, dame og herre.

image

Selbuvotten: jeg husker tilbake til min barndom.  Da het ikke votter bare votter – “hvor er Selbuvottene mine, nå da”??? Jeg tror kanskje det var en del andre votter som ble kalt Selbuvotter også, men svarte/hvite var de. Selbuvotten var populær den gangen. I boka har det blitt brukt andre mer moderne farger også.

image

Man begynte tidlig å lære å strikke før i tiden,  det var viktig å kunne strikke for å ha gode vinterklær,  bl.a moderne jakker, gensere og votter. Nå snakker jeg om før tv’n kom, da var strikking en kveldsaktivitet, man satt samlet, strikket og pratet om kvelden.  Jeg tror det var hyggeligere enn nå, hvor alle sitter med nesa i denne boksen.

image

Fikk du inspirasjon nå til å strikke votter,  så er det Cappelen Damm og Hobbyklubben som selger denne fine votteboka, her står det også hva slags garn de har brukt og garnprodusenter.
Lykke til med ditt strikkeprosjekt.
Jeg kommer tilbake her, når jeg har noe på pinnene. Ha en varm vinter med gode strikkeplagg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *