5. Februar.

image

Visste du at dagen i dag i 1810: Fiolinisten og komponisten Ole Bull ble født i Bergen.  Han vant stor popularitet i Europa og Amerika med sine konserter. ” Sæterjentens søndag” er en av hans mest kjente komposisjoner.

image

1900: Forfatteren og journalisten Gunnar Larsen ble født. Han var knyttet til Dagbladet fra 1923 og utga flere psykologiske romaner skrevet i en følsom stil.
1906: Norges Mållag ble stiftet.

image

1922: Første nummer av Readers’s Digest utkom i USA. Den norske utgaven,  “Det beste”, ble lansert i 1947.
1923: Otto Bahr Halvorsen (H) dannet ny regjering.

image

1985: Norol var først ute med blyfri bensin i Norge.
1992: Rogaland kunstmuseum ble åpnet i Stavanger.

image

Dagen er tilminne om den hellige Agathe den gode. Hun var jomfru fra Canaria på Sicilia,  og led martyrdøden under keiser Gallus (251-253). Det fortelles at vulkanen Etna fikk et utbrudd mens hun ble pint og plaget. Jordskjelvet som kom etter utbruddet, drepte bødlene hennes,  mens den glødende lavamassen ble stanset da martyrens hårbånd ble holdt frem mot fjellet.
Det fortelles også at Agathe,  eller Ågot,  som hun også ble kalt i Norden,  stoppet en museinvasjon etter å ha bedt til den hellige Maria. Derfor ble denne dagen mange steder her i landet kalt for Musedag eller Musemesse.

image

Dagens visdomsord: En bekvem måte å lyve på, er å tie om sannheten.
( Alexander Weiss)

image

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *