5. April.

image

Visste du at dagen i dag i 1907: Riksmålsforbundet ble stiftet med Bjørnstjerne Bjørnson som første formann.
1908: Den Østerrikske dirigenten Herbert von Karajan ble født.
1911: Tjenestepikene i Norge dannet fagforening. De krevde blant annet rett til sommerferien.

image

1933: Norge tapte Grønnlandssaken ved domstolen i Haag med tolv mot to stemmer.
1942: 645 av 699 prester nedla sine embeter.
1955: Storbritannias statsminister Winston Churchill trakk seg tilbake av helsemessige grunner etter 50 år i politikken. Han ble etterfulgt av Anthony Eden.

image

Dagen er tilminne om St Vincentius. Den hellige Vincent Ferrer (1350 – 1419)  ble født i Valencia i Spania.  Han var fjerde barn av skotten William Ferrer som hadde slått seg ned i Spania og var gift med den Spanske kvinnen Constantia Miguel.

image

5. April skulle folk på Jæren se grågåsa og traner komme sørfra. Men villgjessene måtte ikke telles, da ville de fly seg vill. Hvis man derimot så gjess fly hit og dit, uten å finne rett kurs,  skulle man bare lese Fadervår for dem eller rope ut retningen de skulle fly.  Den eneste hvileplassen gjessene hadde på sin lange ferd nordover,  var etter sagnet Nidarosdomen. Mange hadde holdt fast ved noe som måtte være rester av gammel soldyrkelse. Både i Slidre og i Setesdal ble det satt ut smør til solen denne dagen.  Det var en skikk som holdt seg til langt opp mot våre dager.

image

Dagens visdomsord: Å være helt ærlig mot seg selv er en god øvelse.
( Sigmund Freud)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *