Soyabønne (Glycine max) er en ettårig, tropisk plante av erteblomstfamilien.
Planten trives best i tropisk, varmt temperert klima, men de har gjort vellykkede forsøk med dyrking av soya i Norden, bl.a på Norges Landbrukshøgskole på Ås.
Det er det høye proteininnholdet i soyabønnen som gjør den til et så viktig næringsmiddel i Østen.
Soyabønner inneholder minst 20 % fett, og er råstoff for olje-,margarin -og såpeproduksjon. Rester etter oljeutvinningen er meget brukt i kraftfôr til husdyrene, og gir et viktig proteintilskudd med høy næringsverdi.
Soya – Olje raffinert som matolje til steking, frityrkoking og salatolje er svært godt innarbeidet hos oss.
Kinesisk eller japansk soyasaus er en mørkebrun væske som brukes som krydder i sauser, gryteretter, til marinader o.s.v.
Den ekte kinesiske soyasausen, laget av soyabønner, hvetemel og krydder til en blanding som gjæres ved hjelp av en spesiell gjærsopp.
Soyamel brukes bl.a i diettmat fordi det er fritt for gluten. Kan brukes i sauser og i bakverk.
Her har jeg lagt soyabønner i vann.
Før en bruker de i mat skal man skylle de godt i kaldt vann. Så legge de i bløt over natta, eller i 10-12 timer.
Hva jeg har laget av disse bønnene skal du få vite senere.