26. April.

Visste du at dagen i dag i 1564: William Shakespeare ble døpt i Stratford-on-avon. Hans fødselsdato er ukjent.

1910: Et iltelegram nådde Norge med den sørgelige nyhet at Bjørnstjerne Bjørnson døde på Hotel Wagram i Paris denne kvelden.

1937: Den baskiske hovedstad Guernica ble ødelagt av et tysk flyangrep. Picasso malte senere det berømte bildet ” Guernica ” som en protest mot krig.

1942: Det ble meldt om stor mangel på sykler over hele landet. Det var nytteløst å søke om anvisning for kjøp; ventetiden var for lang.

1986: Den fatale eksplosjonen i kjernekraftverket Tsjernobyl i Sovjetunionen fant sted.

Dagen er tilminne om Kletus,  pave i Roma fra 76 til 88.

Dagen er også kalt våpentingdagen. En gammel lov sa at våpentingdagen skulle komme tre uker etter påske,  men fordi Påsken kom til uregelmessige tider, ble våpentingdagen oftest holdt dagen etter den store gangdagen. Mesteparten av landet markerte sin våpentingdag.
I loven het det at hvis noen satt hjemme denne dag skulle han bøte med 2 øre til kongen og ett øre for hvert våpen som skulle være vist frem.
Kommer han derimot til tinget uten våpen, er det å betrakte som at han ikke eier våpen og må bøte deretter. En man skal i det minste ha bredøks eller sverd og skjold.  Bøndene skal ha 24 piler og en bue. Bonden må bøte ett øre for hver pil som mangler. Er husbonden syk, skal en dreng bære hans våpen til tings.
Mens mennene var på våpenting,  skulle kvinnene yste og kjerne.
Dette var også den gamle sommernatt.

image

Dagens visdomsord: Dagen i dag er en merkelig sak. Tenk, evighet fremover og evighet bakover.
( Alf Henriksson )

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *