15. Mai.

image

Har pyntet med litt roser hjemme i Pinsen. 1. Pinsedag.

Visste du at dagen i dag i 1914: Jubileumsutstillingen på Frogner i Kristiania ble åpnet. Utstillingen markerte 100-årsjubileet for Norges statsforfatning og skulle gi et bilde av Norges næringsliv og kultur.

image

1937: Sangeren Karin Krog ble født i Oslo. Hun har vunnet en rekke internasjonale priser og gitt konserter i Europa, USA, Australia, India og Japan.
1950: Kong Haakon innviet Oslo Rådhus under byens 900-årsjubileum. Klargjøringen av bygningen hadde pågått helt frem til én time før gjestene ankom.

image

1972: Okinawa og 72 andre øyer som USA okkuperte under den annen verdenskrig ble formelt gitt tilbake til Japan.

image

Hallvardmesse.
Dagen er tilminne om den hellige Hallvard Vebjørn fra Lier. Han levde fra 1020 til 1043, og var søsterdattersønn av Olav den helliges mor, Åsta. Hallvard ble drept av folk som forfulgte en kvinne som Hallvard prøvde å beskytte. Liket ble senket i Drammensfjorden med en stor kvernstein rundt halsen. Likevel fløt det opp igjen, og Hallvard ble gravlagt i hjembygda. I år 1130 ble båren flyttet til Mariakirken i Oslo, senere Hallvardkirken. St. Hallvard ble skytshelgen for Oslo by og bispedømme.
Tre dager før dagen som ble kalt Hallvardmesse,  tre dager etter, ble regnet som den beste såtidene på Østlandet. Fikk man ikke sådd før Gamle Hallvardsok (27.mai), ville ikke kornet rekke å bli modent.

image

Dagens visdomsord: Der er den som farer vild, som finder de nye veje.
( Nils Kjær)

image

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *