24. Oktober . 

FN – dagen . Forsamlingen hadde sitt første møte på denne dato i 1945.

Her hos oss begynner det å bli skremmende morsomt . Vi elsker Halloween, og har allerede begynt med å morre oss litt med disse hysteriske morsomme figurene som du nå får kjøpt i butikkene rundt om kring .  Halloween er jo en forholdsvis ny tradisjon i vårt land, og de første årene , må jeg innrømme at jeg kanskje ikke synes det var så festlig . Men, etterhvert venner man seg til og nå har vi veldig mye morro av dette tullet. Man, får ikke mer morro enn man lager selv.

Visste du at dagen i dag i 1905: 
Franskmannen Christian Dior ble født. Han regnes som en av moteverdens banebrytere.

1930: Hungersnød  truet Finnmark etter at fisket slo fullstendig feil . 

1931: Gangsteren Al Capone ble i Chicago dømt til 11 års fengsel og 50 000 dollar i bot for skatteunndragelse.

1945: Vidkun Quisling ble henrettet for høyforræderi . 


1948: Komponisten Franz Lehár døde. Han ble verdensberømt med operettene ” Den glade enke”,” Paganini” og ” Smilets land”.

1989: Statoils oljeraffineri på Mongstad ble offisielt åpnet . 
Dagen er tilminne om Produs, som ble patriark i Konstantinopel i 434 og døde i 447.


24. Oktober ble innholdet i almanakkene forandret ved lov. Det var kong Christian 4. som påbød almanakkskrivere å utelate fremtidsspådommer som varslet krig, dyrtid og annen Guds straff. Men selv om dette påbudet ble fulgt, var gamle tegn og spådommer så innarbeidet hos folk at de fleste levde videre selv om de ikke kom på trykk lenger . I gamle almanakker sto det for eksempel å lese at det på denne dagen ikke måtte plystres, den som plystret denne dagen, påkalte ikke bare fanden, men også alle usynlige ånder som plager menneskene . Og plystret man i skogen etter solnedgang , ville man få smerter i tungen. ” Den som plystret under tak, han får fanden på sin bak”, lød et gammelt ordtak.

Dagens visdomsord : Hvor det er liv, er der alltid noe som gror og noe som visner.

( Eivind Berggrav)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *