Det finnes mange typer poteter.
Vanlige poteter, tidlig poteter, vinterpoteter og selskapspoteter
Vi har Kerrs Pink, Pimernell, Beate, Ringerikspoteter, Mandelpoteter og Gullauge.
Det er et ordtak som sier:
“Jeg er som poteten, kan brukes til alt”.
Ja, poteten kan brukes til mye, bl.a i dessert. Som jeg har gjordt i dag.
Her kommer oppskriften på potetdessert med epler:
250 g kokte poteter
75 g smør
175 g sukker (ca. 2 dl)
2 egg
2 ts hvetemel
1 ts vaniljesukker
25 g mandler
1/4 kg epler
Arbeidtid: Ca. 30 min
Steketid: Ca. 1 1/2 time
Ildfast fat
Riv de kokte potetene på den grove siden av råkostjernet. Skåld og hakk mandlene grovt. Skrell eplene og riv dem også på den grove delen av jernet.
Smelt fettstoffet og rør i de revne potetene. Rør i sukkeret og deretter eggeplommene, en av gangen. Bland mel, vaniljesukker, hakket mandler og de revne eplene i.
Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig i deigen.
Hell deigen i et smurt, ildfast fat. Stek potetdesserten nederst i ovnen i svak varme, 150 º, ca. 11/2 time.
Server desserten lunken med iskald krem eller rømme til.
Egner seg ikke til frysing.