Poteter må oppbevares kjølig.
Den beste lagringstemperaturen er +3 – +4ºC. Ved høyere temp. har råte lett for å spre seg og groingen påskyndes når man kommer ut på ettervinteren og våren. Poteter som oppbevares for lyst blir grønne. Lyset gjør at de produserer for mye av giftstoffet solamin, som alle poteter har, og i små mengder bidrar til den spesielle potetsmaken, men blir det for mye av det, blir de bitre.
Her kommer oppskriften på
Potetgrateng med tomater og ostesaus:
6 personer
1kg poteter
4 egg
6 tomater
2 løk
1 bunt persille
50 g smør
Salt og pepper
Ostesaus:
21/2 dl kremfløte eller rømme
1ss hvetemel
60 g revet ost
Salt og pepper
Paprika
Dessuten:
2 ss brødrasp
2 ss (30 g) smør
Arbeidstid: Ca. 30 min.
Steketid: Ca. 20 min.
Koketid poteter: Ca. 20 min.
Kok potetene i lettsaltet vann ca. 20 min. Skrell dem og skjær de i skiver.
Hardkok eggene 8 min. Skrell dem og skjær de i skiver.
Skyll tomatene, fjern stilkfestet og skjær dem i skiver. Skrell løkene og grovhakk dem. Skyll og hakk persillen.
Smelt fettstoffet i en panne. Rist tomatskivene noen minutter. Tilsett løk, persille, salt og pepper. La det surre noen minutter til.
Legg potetskivene i bunnen av et smurt ildfast fat. Legg eggeskivene oppå og hell tomatblandingen over.
Rør kremfløte eller rømme med mel. Rør i ost og krydder og hell sausen over retten i fatet. Dryss med brødrasp og ha smørklatter på. Sett fatet i 225º varm ovn i ca. 20 minutter.
Egner seg ikke til frysing.