Her kommer oppskriften på gode og lettvinte karameller.
150 g sesamfrø (2 dl)
1/2 ts vaniljesukker
1/4 ts salt
50 g smør
1 1/2 dl lys sirup
175 g sukker (ca. 2 dl)
Ca 50 stk.
Risting sesamfrø ca. 10 min.
Legg sesamfrøene i en langpanne, og rist dem lysebrune i ovnen i 200º, i ca. 10 minutter.
Avkjøl de ristete sesamfrøene, og bland dem med vaniljesukker og salt.
Smelt smøret i en liten, tykkbunnet gryte eller stekepanne. Tilsett sirup og sukker under omrøring og kok opp. La sukkermassen koke på sterk varme under stadig omrøring til den begyner å tykne. Det tar ca. 5 minutter.
Gjør karamellprøven: ha en dråpe av sukkermassen i en kopp kaldt vann. Når den kan trilles til en kule, er sukkermassen ferdigkokt. Ta gryten av varmen, og rør raskt sesamfrøene i.
Hell massen med ‘en gang i en oljet langpanne, og smør den tynt utover. La den avkjøle seg, og skjær den i ca. 2×3 cm store firkanter, med oljet kniv før massen er helt stiv.
Sesamkaramellene oppbevares best innpakket en og en i plastfolie eller cellofan på et tørt sted, eller lagevis med matpapir mellom lagene i en kakeboks med tett lokk.