Væske.

VANN – uten vann ville det ikke ha vært liv på jorda. 70 % av jordas overflate er dekket med åpent vann. Menneske kroppen består av 60 % vann.

image

Vann er det sunneste tørste drikke, vann er helt kalorifattig.  Den beste måten å opprettholde væskebalansen i kroppen er å drikke mye vann. En voksen person trenger i gjennomsnitt 2, 5 liter væske hver dag.

image

Jeg maser mye om vann og at man skal drikke nok. Det er utrolig vanskelig for noen å forstå dette. Spesielt eldre mennesker – ” jeg er ikke tørst”, er et vanlig utsagn. Jeg har jobbet med eldre og det er gjennomgående.  De blir svimle, hodepine,  kvalme og utilpass. Men, å forstå at de må drikke mer, det er vanskelig. Vann må til for å hjelpe kroppen med å kvitte seg med avfallsstoffer gjennom avføring,  urin og svette. Vann vedlikeholder, reparerer og fornyer cellene i kroppen.

Drikker du alkohol eller mye kaffe som er vanndrivende,  er det også viktig å drikke tilsvarende mer vann for å veie opp for væsketapet.

image

Det er også fint å drikke vann med sitron, da det er gunstig for syre/ basebalansen i kroppen.
Du kan se på fargen på urinen din, er den mørk har du drikki forlite, er den lys/gjennomsiktig, har du drikki så mye du bør.

Dette var bare en liten påminnelse til alle om å få i seg nok væske.

Det er også viktig med god balanse mellom vann og salt i kroppen.
Spiser du for mye salt?
Saltet svekker blodstrømmen i blodårene. Så spiser du for mye salt er risiko for hjerteinfarkt,  slag, nyresvikt, benskjørhet og magekreft større. De som har høyt blodtrykk bør spise lite salt.
Det er viktig å tenke litt igjenom kostholde sitt om man vil holde seg frisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *