Jeg har vært og funnet en brødoppskrift i min Bestemors gamle kokebok som hun har skrevet for hånd på begynnelsen av 1900 tallet. Denne boken er vell brukt, for dette var hennes kokebok hele livet, hun satt stadig vekk med den forhånden, husker jeg. Her skrev hun ned andre ting hun skulle huske også som fødselsdager.
Husholdningsbrød kommer oppskriften her:
1l vann eller melk
40 g gjær
1 1/2 kg fint rugmel
1 god ts salt
(1 ss Karve)
Gjæren røres ut med en ts sukker, melet siktes og tilsettes salt og Karve. Spes med vann eller melk. Tilsett gjæren og arbeides godt. Heves til neste dag.
Eltes med hvetemel og bakes ut til 3 brød. Heves, pensles og prikkes og stekes. (3/4 time)
Dette er kanskje ikke en fullverdig oppskrift for nybegynnere, men slik sto det. Jeg brukte 50 g tørrgjær og eltemaskin. Stekte de på 180ºC.
Brødene ble veldig fine.
En enkel og god oppskrift.