Svartsurbær også kalt aroniabær er full av antioksidanter, veldig sunne bær. Derfor må jeg jo benytte meg av de bærene, når jeg har de i hagen. Det blir ganske mye bær på trærne mine, så jeg har jo litt tidligere også laget syltetøy av bærene. Men, alle bærene blir ikke modne samtidig, men nå plukket jeg inn de siste.
De må renses, D.v.s ta av stilkene og så vasker jeg de. Og siden det passer slik at jeg tar inn epler på samme tid, har jeg blandet litt.
Og epler er også sundt, så vi kan si at jeg har laget vinterens medisin.
Jeg brukte 2 kg Svartsurbær og 2 kg epler i dag. Og så hadde jeg på en liter med vann, så lot jeg alt stå i gryten på ovnen og putre en god stund.
Jeg pleier å legge eplebåtene i en bolle med vann med sitron i. Så blir de ikke så brune, hvis det tar litt tid å få skrelt eplene. Lurt triks når man lager Eplekake også. I dag brukte jeg det vannet i gryta.
Når blandingen er ferdigkokt, silte jeg av væska.
Jeg hadde væska i en gryte og fruktmassen i en annen gryte. Fruktmassen moste jeg med en stavmikser.
Så tilførte jeg sukker i mosen og kokte det opp før jeg hadde det på varme glass.
Saften tilførte jeg også sukker, 1 liter sukker til 1 liter saft. Og kokte det en stund, før jeg tok gelé prøven.(ta en spiseskje saft (gelé), på en tallerken, og la gele’en avkjøles helt. Trekk fingeren igjennom gele’en. Da kjenner du om gele’en er stiv.)
Det ble en god del ut av dette også.
Ren aroniajuice er populært hos oss.. Det skal virke foryngenende pga. Alle antioksidantene
Ja,disse bærene er veldig sunne, forskning viser at antibiotika bruken gikk ned på de som drakk aronia saft. Fin mot urinveisinfeksjon bl.a akuratt som tranebær.
Nå prøver jeg oppskriften på aroniagele..men bruker du ikke stivelse/certo? Kun epler?
Mvh.Irene JH ?
Du skal bare ha tålmodighet og la det småkoke lenge, så den stivner. Nei, brukte ikke Certo.
Lykke til.