Svartsurbær og eplemos og gelé

image

Svartsurbær også kalt aroniabær er full av antioksidanter, veldig sunne bær. Derfor må jeg jo benytte meg av de bærene,  når jeg har de i hagen. Det blir ganske mye bær på trærne mine, så jeg har jo litt tidligere også laget syltetøy av bærene. Men,  alle bærene blir ikke modne samtidig, men nå plukket jeg inn de siste.

image

De må renses, D.v.s ta av stilkene og så vasker jeg de. Og siden det passer slik at jeg tar inn epler på samme tid, har jeg blandet litt.

image

Og epler er også sundt,  så vi kan si at jeg har laget vinterens medisin.

image

Jeg brukte 2 kg Svartsurbær og 2 kg epler i dag. Og så hadde jeg på en liter med vann, så lot jeg alt stå i gryten på ovnen og putre en god stund.

image

Jeg pleier å legge eplebåtene i en bolle med vann med sitron i.  Så blir de ikke så brune, hvis det tar litt tid å få skrelt eplene. Lurt triks når man lager Eplekake også. I dag brukte jeg det vannet i gryta.

image

Når blandingen er ferdigkokt, silte jeg av væska.

image

Jeg hadde væska i en gryte og fruktmassen i en annen gryte. Fruktmassen moste jeg med en stavmikser.
Så tilførte jeg sukker i mosen og kokte det opp før jeg hadde det på varme glass.

image

Saften tilførte jeg også sukker,  1 liter sukker til 1 liter saft. Og kokte det en stund, før jeg tok gelé prøven.(ta en spiseskje saft (gelé), på en tallerken,  og la gele’en avkjøles helt. Trekk fingeren igjennom gele’en. Da kjenner du om gele’en er stiv.)

image

Det ble en god del ut av dette også.

4 tanker om “Svartsurbær og eplemos og gelé

  1. Ja,disse bærene er veldig sunne, forskning viser at antibiotika bruken gikk ned på de som drakk aronia saft. Fin mot urinveisinfeksjon bl.a akuratt som tranebær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *