16. Februar.

Visste du at dagen i dag er Litauens nasjonaldag.

image

1622: Den Dansk-norske admiral Cort Andeler ble født i Brevik. Han gikk i nederlandsk og senere i venetiansk tjeneste, og utmerket seg i kampene mot tyskerne. Han ble øverstkommanderende for flåten i 1675, og var også en dyktig skipskonstruktør.

image

1814: Stormannsmøtet på Eidsvoll var sammenkalt av Christian Fredrik, og la grunnlaget for Eidsvollsverket.

image

1830: Maleren Lars Hertervig ble født.  Han var elev av Gude i Düsseldorf, men ble uhelbredelig syk og levde i fattigdom til sin død. Ettertiden har oppdaget hans store kunst som ble til under vanskelige kår. Hans landskapsbilder gir ham en helt sentral plass i romantikkens norske malerkunst.

image

Dagen er tilminne om den hellige Juliana (Falconieri),  grunnlegger av søstersamfunnet av serviettenes tredje orden (døde 1341). Etter sagnet la hun lenker på djevelen og dro han med seg gjennom gatene i Napoli, og hun lot seg halshugge “for å vinne livets krone”.

image

I gammel tid ble dagen kalt for Torablot. På Island har man delvis opprettholdt feiringen av denne dagen. Da fråtses det i raket, gravet og surnet mat samt flatbrød og mjød.

image

Dagens visdomsord: De fleste mennesker jager etter fornøyelser med så åndeløst hastverk at de iler forbi dem.
(Søren Kierkegaard)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *