Kjempedurum – er den egyptiske hveten. Den ble funnet under utgravingen av pyramidene i Egypt. Historisk er den like gammel som spelt. Legenden forteller at det var dette kornet Noa hadde med i arken. Melet fra kjempedurum har en flott, gul farge og du kan kjenne smaken av durum. Kjempedurum kan benyttes i stedet for hvete eller spelt i de fleste bakverk.
I dag har jeg laget rundstykker av dette melet.
Jeg har benyttet meg av denne oppskriften: Fin grunndeig. En deig av fint hvetemel, som en kan lage fine rundstykker, horn, loff eller annen fin småbakst av.
100 g tørrgjær
4 ss mykt smør, smeltet
8 dl vann/ melk
2 ts salt
Ca.20 dl hvetemel / durum mel
Smelt smøret i en gryte, ta kjelen til side og tilsett vann/melk ( blandingen skal være fingervarmt, ca. 37 grader)
Hell blandingen i bakebollen og tilsett hvetemel, salt og gjær. Elt alt sammen til en glatt og jevn deig, slik at den slipper bollen.
Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.
Elt den ferdighevete deigen lett sammen og trill en pølse som deles i 32 like deler.
Trill glatte sprekkfrie rundstykker og legg dem på smurt eller bakepapirkledd bakeplate.
La de heve under plast til dobbel størrelse.
Dusj eller pensle rundstykkene med vann like før steking.
Avkjøl rundstykkene på rist.