23. September. 

Høstjevndøgn.

484 f. Kr. Den greske tragediedikter Evripides ble født. 

63 f. Kr. Romas første keiser, Augustus ble født. Han var søstersønn av Julius  Cæsar, ble adoptert av ham og tok navnet Gaius Julius Octavianus. Da Cæsar døde i år 44 f. Kr., krevde han arveretten  til tronen, men måtte dele riket med Antonius. 
1846: Astronomen Johann Gottfried Galle oppdaget planeten Neptun.

1935: Pianisten Liv Glaser ble født i Oslo. Hun er en av Norges ledende klaverkunstnere.

1939: Psykologen Sigmund Freud døde i England. 

1949: Den første sovjetiske atombomben ble sprengt. 

Dagen er tilminne om den hellige Tekla. Hun var jomfru og martyr. Om henne forteller legenden at hun en gang hørte Paulus preke i byen ikonium i Lykia, og hun ble kristen. Hun klippet av seg håret, kledde seg i mannsklær og fulgte Paulus. Men, hun ble avslørt og led martyrdøden. 

Natten til 23. September var “bufarnatt” i Valdres. Budeia skulle være på plass i bygda – huldra overtok på fjellet.  Det kunne straffe seg å forlate setra uten å sette frem mat til huldra, og det måtte være nyskurt og rengjort over alt. Folk trodde også at budskapen til huldra var stor, og at kuene var fetere og finere enn dem vanlige folk hadde. Det var heller ikke vanskelig å se hvilken bønder som var hemmelig gift med ei hulder. Det kunne ses på budskapen.


Dagens visdomsord: Samvittigheten er lovenes lov.

( Lamartine)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *