Kransekake.

Julebaksten hører med til juleforberedelsene.
Å bake syv sorter til jul kan vi kalle en urnorsk tradisjon. I førjulstiden kjevles og trilles det, det stekes i ovn, i gryte og jern og bokser fylles med de deiligste kaker.

Oppskrift på kransekake.

500 g melis
500 g mandler
4 eggehviter

Jeg gikk i mange år og forsto ikke hvordan de klarte å lage kransekake.
Jeg misslykkes mange ganger og ingen kunne forklare meg det.
Noen gang fløt den altfor mye ut og ble hullete og brakk. Noen gang fikk jeg den ikke ut av formene, måtte ødelegge ringene for å få de ut osv. osv.
Men nå har jeg forstått det hele 😉 og alle kan klare det, hvis noen forteller de kjørereglene. Så her kommer min erfaring.

image

Til 1 kransekake brukes 500 g mandler. Det er som regel 500 g i en pose du kjøper i butikken, så da kjøper jeg 2 poser og lager 2 kransekaker med en gang.
For jeg tar en pose 500 g mandler og skoller, d.v.s. Koker opp vann, heller mandlene i kokevannet og lar de ligge litt til skallet løsner, tar de ut av vannet igjen og napper av et og et skall av alle mandlene. Så lar jeg de ligge utover på et brett med tørkepappir et døgn el. to.
Da er mandlene klare til å males. Da maler jeg 500 g mandler uten skall og 500 g mandler med skall og blander dette. Og så skal det blandes inn melis, da vi lager to kaker blir det 2×500 g melis.
Tilslutt er det eggehvitene som skal i, her er det viktig hvor mye eggehvite som blandes i. Ca. 4 eggehviter for 500 g mandler. Men det kommer an på hvor store eggene er. Så vi kan si ca. 3-4 eggehviter, eller 7-8 eggehviter til min doble deig. Så skal deigen knas mye, den skal bli varm. Så en ny erfaring er å pakke deigen inn i aluminiumsfolie litt flat pakke, sette den i stekeovnen på 100 grader i ca. 1 time. Avkjøl deigen og oppbevar den kjølig en dag el. to før man trykker deigen ut av en kakesprøyte el. kjøttkvern med egnet hullskive el. triller deigen ur til fingertykke pølser.

image

En annen ting er formene, de må smøres godt og gjerne stå en stund med smør i før man bruker de. Og ikke vaske de, bare tørke av de med tørkepappr etter bruk.
Kransekakene stekes i ovnen på midterste rille ved 200 grader i 8-10 min. Må passes godt på, det går fort, så de ikke blir for brune. Så må kransekakeformene stå til de blir helt kalde før en prøver å ta ringene ut av formen. Får du de ikke ut, la de stå litt til og gi de et lite kakk, da skal de falle ut av seg selv.
LYKKE TIL!

image

image

4 tanker om “Kransekake.

  1. hei, lurer på hvor man kan få tak i kransekake skive med hull for å sette på manuell kjøttkvern. Jeh har lett overalt, både på nett og i butikker i Oslo….. nå drar jeg tilbake til usa i morgen uten skive……..har kjøttkvern men altså ingen skive. Hvis du hadde kunnet formidle hvor jeg evnt kunne få tak i en skive hadde jeg vært kjempeglad. Nå blir det vel trilllet til 17 mai i år også… hilsen Solfrid

  2. Hei Solfrid. Må du bruke den manuelle kjøttkverken da? Kan du ikke bare kjøpe deg en kakesprøyte, det får du sikert gjort borte i USA. En slik man sprøyter ut julekaker med.

  3. Jeg har bakt kransekake i 50 år – med stort hell – men ikke i år. Jeg har alltid lett fått kranasekakeringene ut av formene, men i år måtte spikke ut kakene som bare ble til smuler. Nå lurer jeg på om mandlene ar for tørre. Kan det ha noe å si? Jeg gjorde alt som ellers. Kakeformene mine er velbrukt og de vaskes i oppvaksmaskinen. Kanskje det er feil?

    • Ja, formene må smøres godt. Tror ikke det er så lurt å vaske formene i oppvaskmaskin. Tørk bare av de med et papir. Smør de gjerne en dag før de skal brukes, så fettet får satt seg. Formene må være helt kalde før du tar kakene ut.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *