Rabarbra- og eplemarmelade.

image

Nå strutter rabarbrastilkene opp av jorden, som et sikkert tegn på at sommeren kommer.

image

Oppskrift på Rabarbra – og eplemarmelade.

Du trenger:
1sitron
1 vaniljestang
1 kanelstang
1 kg epler
500 g sukker
1 kg rabarbrastilker

image

Du trenger glass som rommer tilsammen ca. 2 1/2 liter. Steriliser/kok disse på enkelt vis. Kjør glass og lokk i oppvaskmaskin på kokeprogram. Eller enda raskere: kok opp vann i en stor kjele. Legg i glass og lokk. Senk varmen. Sørg for å ha glass med tilhørende tette lokk.

Press sitronen godt. Knus sitronkjernene (kjernene inneholder pektin, et naturligt tykningsmiddel)
Del vaniljestangen i to og splitt den langsetter. Ha sitronsaft, kjerner, vanilje og kanelstang i en vid kjele.

Skrell og rens eplene, Skjær dem i tynne skiver eller terninger som blandes i kjelen etter hvert,  sitronen gjør at eplene ikke blir brunfarget.

image

Dryss sukkeret over. La dette dampe over forsiktig varme til sukkeret er smeltet og eplene er halvveis møre. I mellomtiden renses rabarbra.

Skjær endestilk og topp av og trekk Av skinnet. Skjær stilkene i 2-3 cm lange biter.

image

Ha rabarbraen i eplekjelen. Gi det hele et oppkok. Slå av varmen, vend forsiktig.

image

Når rabarbraen er mør: la varme glass og lokk renne godt av og fyll syltetøyet i glassene. Pass på at du ikke søler langs kanten av glasset, bruk en liten øse. Sett straks på tette lokk.

image

Holdbart dersom det oppbevares mørkt og kjølig. Redusert holdbarhet etter åpning av lokket.

image

Godt på vafler, gjerne med rømme til. Fint som kakefyll også.
Eller til dessert: To kuler is med to skjeer marmelade oppå.
Eller lag en ny variant av “tilslørte bondepiker”.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *