Julekake, julebrød.

Når jeg skal bake til jul pleier jeg å begynne i god tid, så det ikke blir så stress rett før jul. Og da begynner jeg alltid med slike ting som kan fryses ned først. Julekake og vørterbrød er noe som er kjekt å ha i fryseren til jul og kan lages i god tid.

image

Her kommer oppskrift på julekake:
3 stk.
125 g smør
5 dl helmelk
50 g /1pk gjær for søte deiger (1 rød pk.)
125 g sukker
2 ts kardemomme
Ca. 850 g hvetemel
150 g rosiner
1 pk. sukat
Sammenvispet egg til pensling.

image

Smelt smøret.  Tilsett melk, la væsken bli fingervarm.
Ha i gjæren i bakebollen og rør den ut i væsken. Tilsett sukker og kardemomme.  Elt inn mel, til deigen er smidig, blank og slipper bollen. La den heve lunt under plast i ca. 45 minutter,  til dobbel størrelse.
Del deigen i tre like store deler. Elt inn rosiner og sukat,  jevnt fordelt.  Lag runde kaker eller fordel deigen i brødformer.

image

La kakene heve lunt og løst tildekket i ca. 35-40 minutter,  til dobbel størrelse.  Forvarm stekeovnen til 175ºC.

image

Pensle kakene med sammenvispet egg.  Stek dem på nederste rille i ca 40 min.  Avkjøl kakene på rist, under håndkle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *