Jødekaker.

image

Anna Maudal, er min Oldemor på min mor sin side. Har ikke i hodet akkurat når hun levde nå, men ca. Fra 1878 – 1972. Hun bodde på Helle i Høgsfjord og hadde 9 barn. Så hun har mange etterkommere som sikkert husker dette jeg skal fortelle nå.
Hun bakte veldig gode Jødekaker og ofte. Hun hadde Jødekaker på bordet nesten hele tiden. Da jeg var liten, var jeg med min mor på besøk til henne og vi fikk Jødekaker både til frokost og kvelds. Og de var veldig gode også, så vi spiste også mye av de.  Så for min mor og meg er Jødekaker minne om min Oldemor.

image

Jeg har leitet opp oppskriften i min Bestemors gamle kokebok,  og det kan godt være at dette er samme oppskriften som min Oldemor hadde. For denne kokeboken er fra begynnelsen av 1900 tallet.

image

Her kommer den gamle oppskriften:
190 g hvetemel
190 g potetmel
125 g sukker
225 g smør
1 egg
30 g mandler

image

Begge melsorter siktes sammen og smøret rubbes i. Tilsett sukker- halvdelen av de vispede egg. Litt mel på bordet og kjevle ut ikke for tynt. Stikkes ut i små rundinger.  Pensles med resten av egget. Strøs med litt sukker og skoldet mandler. Stekes lysebrune.

image

Jeg måtte bruke litt mer egg enn det sto. For ellers hadde jeg ikke klart og samle deigen nok til at den kunne kjevles. Og brukte et helt egg til pensling utenom.
Strødde perlesukker og skoldete mandelspon på.

image

Stekte de i forvarmet ovn på 180ºC, i 10-12 min.

image

Min Oldemor serverte disse kakene hele året, men for meg blir det nå julekaker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *