Nå er ripsen moden her på Eidsvoll.
Jeg har 3 store trær med rød rips, 1 tre med hvit rips og 2 små trær som ikke bærer så mye enda, som er nyere.
Jeg har nå plukket av det ene store ripstreet mitt.
Fine store bær i år. Tror det har vært passe med regn for de.
Jeg har nå laget ripsgele’ og vil komme med oppskriften her for de som har lyst å lage det.
1 kg rips
2-3 dl vann
Jeg tok dobbelt når jeg først lager. Og 2 ganger. Så da har det blitt noen glass.
Skyll ripsen godt. Det er ikke nødvendig å fjerne stilkene. Ha ripsen i en kjele og fyll på vann. Kok langsomt opp og kok videre over svak varme i 15-20 min. eller til bærene er kokt i stykker. Trekk kjelen fra varmen og la ripsen trekke i kokevannet en stund.
Hell massen over i en saftpose eller i et dørslag som jeg valgte. La den stå å renne av seg en stund, klem ikke på det, da blir gele’en uklar.
Mål opp saften og beregn sukkermengden. 1 kg sukker pr.liter saft.
Kok opp saften, ta kjelen av varmen og rør inn sukkeret. Kok opp igjen og la saften småkoke videre i 8-10 min. Skum gele’en, ta kjelen av varmen og rør evnt. inn konserveringsmiddel.
Hell gele’en over på varme, godt rengjorte glass og dekk glassene med kjøkkenhåndkle. Skru på tette lokk når gele’en er kald.
Jeg veit ikke om det finnes i butikken lenger, men jeg hadde liggende noe voks som jeg smeltet og hadde over for holdbarheten sin skyld.