9. Mars.

I dag er det nymåne og total solformørkelse.

image

Nå har det vært fin kram nysnø ute og vi har kost oss på gårdsplassen med forskjellige aktiviteter. Som å lage snølykt eller snømann.

image

Visste du at dagen i dag i 1451: Den italienske sjøfarer Amerigo Vespucci ble født i Firenze. Han var italiensk kjøpmann og sjøfarer og deltok i ekspedisjoner til Sør-Amerika.  Den tyske kartografen Martin Waldseemuller kalte i 1507 den nye verdensdelen America, etter Verpuccis fornavn.

image

1831: Fremmedlegionen ble opprettet,  først og fremst for å møte urolighetene i Nord-Afrika. Den skulle bestå av utenlandske,  vervede soldater.
1934: Verdens første romfarer,  Jurij Gagarin,  ble født.

image

1943: Den amerikanske sjakkspiller Bobby Fischer ble født.
1946: Juho Paasikivi ble valgt til Finnlands president. Han hadde vært det selvstendige Finlands første statsminister.

image

Førti Riddere, førti martyrer. Dagen er tilminne om en legende fra ca. 320. Medkeiser Licinius Licinianus (308-24) i Caesarea beordnet alle kristne i Kappadokia til å avsverge sin tro og innførte dødsstraff for alle som mottok kristendommen. Førti soldater fra den 12. Legion, den såkalte Tordenlegionen, nektet å lystre. De var omvendt ved de kristne martyrers gode eksempel.
De førti kristne måtte kle av seg og legge seg på et isflak. De som ikke frøs ihjel, ble brent på bål ved strandkanten.
I dag, på De førti ridderes dag, skulle man gå ut i grålysningen og skyte en skjære. Denne skulle henges opp til tørk og senere pulveriseres til medisin. Dette var kjent som et sikkert middel mot flere sykdommer.

image

Dagens visdomsord: Hvis man vil være sikker på å vinne,  skal man slåss med seg selv.
(Piet Hein)

image

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *