15. August. 

Squash

Marimesse, første om høsten. 

1769: Napoleon Bonaparte ble født på Korsika. 

1771: Den skotske forfatter Walter Scott ble født i Edinburgh. 

1900: En stor bybrann herjet Steinkjer og 55 hus ble totalt ødelagt. 

1914: Panamakanalen, som forbinder Atlanterhavet med Stillehavet, ble åpnet for trafikk etter 30 års byggetid. Tropesykdommer krevde tusenvis av arbeideres liv. Kanalen forkortet sjøveien mellom New York og San Francisco med 19 000 km.

1947: India ble en selvstendig stat og delt i to: India der hinduene var i flertall, og Pakistan med overveldende muslimsk befolkning.

Marimesse om høsten, Mariamesse, Marimesse førre, Marias himmelfart, vår frue dyre. Dagen hadde mange navn i Norden. Ifølge tradisjonen tok Jesus sammen med en engleskare Marias sjel til himmelen da hun døde. Tre dager etter førte han, sammen med erkeenglen Mikael, Marias legeme til Paradis, hvor hun ble kronet som himmeldronning. 

I Frostatingloven fra 1100-tallet var det påbudt å faste denne dagen. Fasten bestod av brød og salt. Siden kirken hadde innviet saltet, mente folk at det var hellig, og at ulykker kunne skje hvis noen sølte av det.

Det var også på tide å skille bygg og havre. På mange åkrer var det sådd begge slag, men siden bygg modner raskere enn havre, høstet man nå bygget. 

Dagens visdomsord: Nesten alle kan tåle motgang, men vil du prøve en manns karakter, så gi ham makt.

( Abraham Lincoln) 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *