Bergenske løsebrød er en gammel variant av rundstykker.
Her kommer oppskriften på Bergenske løsebrød:
50 g gjær
5 dl vann
1 ss salt
4 dl fint rugmel
2 dl hvetemel
Ca. 2 dl hvetemel til utbaking
Bland melsortene med saltet. Løs gjæren opp i lunken vann og bland det i melet, deigen skal være løs.
Dekk den med plast og la den heve i ca. 1 time.
Dryss godt med mel på bakebordet og elt deigen om. Den virker klissete, men blir lettere å arbeide med etter hvert. Elt den godt og del den i litt store boller. Så skal de gis den rette løsebrød fasongen: gi de et “karateslag” midt på, akkurat så hardt at de henger sammen, gi dem så en liten klapp med håndflaten på siden slik at de blir avlange. La de etterheve under plast i ca. 30 min.
Stek løsebrødene midt i ovnen ved 225ºC i ca. 20 min., alt etter hvor store de er. Avkjøl dem på rist og server de nystekte.